Gulyás Gergely szerint az új német kormány irányvonala szemben áll a közép-európai társadalmak meggyőződésével

POLITIKA
2021 november 25., 17:13

Az új német politikai irányvonal szemben áll nemcsak a magyar kormány politikájával, hanem a közép-európai társadalmak meggyőződésével, mindazzal, amit értékről, családról, integrációról és migrációról gondolnak – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

photo_camera Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 18-án. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Gulyás Gergely a Polgári Magyarországért Alapítvány Németország választott című konferenciáján azt mondta: az új német kormányprogram nem európai, hanem kifejezetten nyugat-európai program, és „rendkívül távol áll attól, amit Európa középső felén a világról és a társadalmakról gondolunk”.

Szerinte az új német kormány egyértelműen Európai Egyesült Államokat akar, igaz, legalább nyíltan teszi ezt, és „nem lopakodó hatáskörbővítéssel” képzeli el az európai intézmények hatalmának kiterjesztését és a tagállami hatáskörök gyengítését.

Németország olyan változtatásokat szorgalmaz, amiket csak és kizárólag a tagállami szerződések módosításával lehet elérni, és nem Magyarország az egyetlen ország, amelyik egy ilyen szerződésmódosításhoz (amíg jobboldali, kereszténydemokrata, polgári kormánya van) biztosan nem járul hozzá – mondta Gulyás.

Németországban szerdán megállapodtak a pártok: szociáldemokrata-zöld-liberális kormány vezeti majd az országot. Ha minden a terveik szerint halad, december elejétől a szociáldemokrata Olaf Scholz lehet Németország kancellárja. A fókuszban ígéretük szerint a minimálbér, a lakhatás és a megújuló energia lesz. (via MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.