Legalább tizenegyen meghaltak a szibériai bányatűzben

katasztrófa
2021 november 25., 13:46

Tűz keletkezett a szibériai Kemerovo megye Belov városának közelében lévő Lisztvjazsaja szénbányájában, a balesetben legalább 11 ember meghalt.

photo_camera Fotó: Alekszandr Partin/Sputnik via AFP

A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint a Moszkvától 3500 km-re keletre lévő bányában a baleset idején tartózkodó 285 ember közül legalább 239 ember kijutott.

A többiek kimenekítését a sűrű füst akadályozza. „Nagyon nagy a robbanás esélye. Úgy döntöttünk, hogy felfüggesztjük a kutatási és mentési műveletet, amíg a gázkoncentráció nem csökken” – mondta Szergej Civilev regionális kormányzó, aki szerint a metán és a szén-dioxid szintje veszélyesen magas volt.

Civilev azt mondta, 11 ember meghalt, 35 másik pedig még mindig a föld alatt van. Több tucat embert, egyes hírek szerint 45-öt ápolnak kórházban, néhányan füstmérgezést szenvedtek. Négyen válságos állapotban vannak – mondta.

A rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint 250 méteres mélységben a szénpor gyulladt be. A baleset ügyében vizsgálat indult.

A mentőakció leállítása előtt a kormányzó azt mondta, hogy még mindig volt áram és szellőzés a bányában, de a föld mélyén elveszítették a kapcsolatot néhány emberrel.

photo_camera Fotó: Alekszandr Patrin/Sputnik via AFP

A bánya az SDS-Holding része, amely a magánkézben lévő Szibériai Üzleti Unió tulajdonában van. A szakszervezetnek egyelőre nem reagáltak a hírre. (Reuters, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.