BioNTech: Lehet, hogy módosítani kell a vakcinán az új variáns miatt

2021 november 26., péntek 18:48
22

A Dél-Afrikában azonosított új koronavírus-variáns egyértelműen különbözik az eddigiektől, és az elterjedése esetén lehet, hogy módosítani kell a Pfizer-BioNTech vakcináját, mondta a német BioNTech szóvivője pénteken.

„Megértjük a szakértők aggodalmát, és azonnal vizsgálatot indítottunk a B.1.1.529-es variánssal kapcsolatban” - mondta a szóvivője az ARD német köztévé szerint.

A laboratóriumi vizsgálatok adatai legkésőbb két hét múlva várhatók. Ezekből az kiderül, hogy a B.1.1.529 „lehet-e menekülő variáns, amely szükségessé teszi a vakcinánk kiigazítását, ha nemzetközileg elterjed” - mondta a szóvivő. Menekülő, vagy escape variáns az, ami képes kitérni az oltás után termelődő ellenanyagok elől.

Tájékoztatása szerint a Pfizerrel már hónapokkal korábban felkészültek egy escape-változat felbukkanására. A két vállalat vakcináját hat héten belül lehet hozzáigazítani az új variánshoz. A módosított oltóanyag első tételeit 100 napon belül lehet szállítani. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt