BioNTech: Lehet, hogy módosítani kell a vakcinán az új variáns miatt

koronavírus
2021 november 26., 18:48

A Dél-Afrikában azonosított új koronavírus-variáns egyértelműen különbözik az eddigiektől, és az elterjedése esetén lehet, hogy módosítani kell a Pfizer-BioNTech vakcináját, mondta a német BioNTech szóvivője pénteken.

„Megértjük a szakértők aggodalmát, és azonnal vizsgálatot indítottunk a B.1.1.529-es variánssal kapcsolatban” - mondta a szóvivője az ARD német köztévé szerint.

A laboratóriumi vizsgálatok adatai legkésőbb két hét múlva várhatók. Ezekből az kiderül, hogy a B.1.1.529 „lehet-e menekülő variáns, amely szükségessé teszi a vakcinánk kiigazítását, ha nemzetközileg elterjed” - mondta a szóvivő. Menekülő, vagy escape variáns az, ami képes kitérni az oltás után termelődő ellenanyagok elől.

Tájékoztatása szerint a Pfizerrel már hónapokkal korábban felkészültek egy escape-változat felbukkanására. A két vállalat vakcináját hat héten belül lehet hozzáigazítani az új variánshoz. A módosított oltóanyag első tételeit 100 napon belül lehet szállítani. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.