Egyre több a mikroműanyag a Tiszában

környezetszennyezés
2021 november 26., 05:12
comments 1
photo_camera A Tisza-Zagyva torkolat 2021. február 21-én Fotó: Mészáros János/MTI/MTVA

A Szegedi Tudományegyetem három éve tartó kutatásai szerint növekszik a mikroműanyag mennyisége a Tiszában. Ezek 0,05 és 5 milliméter közötti darabkák, amelyek részben kozmetikai szerekből származnak, de leginkább nagyob darabok lemorzsolódásával jönnek létre. A műszálas ruhákból például 70 ezer apró szemcse is bekerülhet a szennyvízbe, majd onnan a folyókba, amikor kimossuk őket.

Ezután 500-1000 évig nem bomlanak le.A kutatók évente mérik, mennyi mikroműanyag rakódott le az üledékben, és vizsgálják a területi eloszlást is. A Felső-Tisza például jobban érintett, mert ott a települések egy részén nem megoldott a szennyvíztisztítás, vagy csak az elmúlt négy-öt évben készült el a tisztító.

A tervek szerint más folyókat is vizsgálni fognak, ahogy azt is, miként szállítják a szennyezést az árvizek. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.