A vírus, majd egy megalázott színésznő miatt bírálta Rudolf Pétert, ezután törölte a posztjait, és mindenkitől elnézést kért, végül ezt a posztot is törölte a Vígszínház színésze

KULTÚRA
2021 november 26., 10:13
comments 5

Wunderlich József, a Vígszínház színésze szerda este a Facebookon kritizálta Rudolf Pétert, amiért nem elég óvatos a járvánnyal szemben, aztán törölte a posztot. Rudolf erre a HVG-nek elsorolta, mennyi mindent tesz a színészek és a többi dolgozó védelméért. Itt írtunk bővebben az ügyről.

Wunderlich József, a Ruttkai Éva-emlékgyűrű idei kitüntetettje a Földrengés Londonban című előadás után rendezett ünnepségen a Vígszínházban 2016 december 29-én este.
photo_camera Wunderlich 2016-ban a Ruttkai Éva-emlékgyűrűvel Fotó: Kallos Bea/MTI/MTVA

Wunderlich csütörtökön újabb posztban reagált, amit úgy kezdett: attól fél, elveszítik azt a Rudolf Pétert, akit annyira megszerettek. „Az utóbbi pár napban, úgy érzem, egy másik emberrel beszélgetek, amikor hívjuk egymást. Eltűnt a megértő Rudolf Péter. Helyette egy szorongó ember hangját hallom, akit bizonyos kormányrendeletek, vagy a megfelelő kormányrendeletek hiánya és a vírushelyzet sarokba szorított.”

„Továbbra is nagyon szeretlek, Rudi!” - írta az igazgatónak, akitől szerinte mégsem kapott megfelelő válaszokat a kritikáira. Megígérte, hogy ha pozitív irányba változnak a dolgok, játszani fog, és „küzdeni az utolsókig”, ha viszont nem, akkor fizetés nélküli szabadságra megy.

Ezután témát váltott, azt állítva, hogy épp aznap tudta meg:

egy fiatal színésznő azért nem kaphatta meg a Sirály főszerepét, mert a rendező (nem Rudolf) ragaszkodott hozzá, hogy vetkőzzön a darabban.„Amikor a fiatal színésznő azt merte mondani, hogy ő nem fog vetkőzni, a rendező olyan mondatokkal alázta meg, hogy akkor ő nem is színésznő, ez olyan, mintha azt mondaná, hogy nem tud járni a színpadon” - írta. „A színház vezetősége nem állt a fiatal színésznő mellé, ehelyett a rendezővel egyeztetve más színésznőre bízták a feladatot. Őszintén azt hittem, hogy az utóbbi évek botrányai után ilyen nem történhet meg sehol, semmilyen színházban.”

Erről a posztról csak azért értesülhettünk, mert a Fidelio még azelőtt észrevette, hogy Wunderlich ezt is törölte volna.Rudolf közleményében azt írta, „a próbafolyamat során világossá vált, hogy a rendezőnek olyan határozott víziója van erről a szerepről, amiben nem tudtak kompromisszumra jutni a művésznővel”, és az érintett is egyetértett abban, hogy más játssza a szerepet.

A törölt poszt helyett most egy bocsánatkérő posztot találunk Wunderlich oldalán:

„Hibáztam, amikor a színházat kritizáló mondataimat megosztottam a facebook-on. Nem facebookra való, de így elértem, hogy legyen egy rendkívüli színészgyűlés, ahol remélem, érdemi párbeszéd kezdődik. Sajnálom, hogy így történt. Végtelenül kétségbe voltam esve. Elnézést kérek a színháztól. Elnézést kérek Rudolf Pétertől. Elnézést kérek az egész társulattól. Ne haragudjatok.”

Frissítés (13:48)

Wunderlich bocsánatkérő posztja is eltűnt a Facebookról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.