Johnson szeretné, ha Macron visszafogadná a csatornán átkelni próbáló embereket

külföld
2021 november 26., 5:51

Levélben javasolt intézkedéseket a brit miniszterelnök a francia elnöknek, hogy elkerüljék a szerdaihoz hasonló tragédiákat. Aznap 27 migráns fulladt vízbe, köztük nők és gyerekek is, miközben az Egyesült Királyságba próbáltak átjutni a két országot összekötő csatornán keresztül. Egy iraki és egy szomáliai túlélőről tudni, őket kórházban ápolják.

photo_camera Fotó: BEN STANSALL/AFP

Boris Johnson szerint Franciaországnak vissza kellene fogadnia az embereket, akik ilyen módon próbálnak átkelni. Tárgyalna egy brit-uniós visszafogadási megállapodásról is, írja a BBC.

Ezen kívül a franciákkal közösen ellenőrizné a távozó hajókat Franciaország partjainál, fejlettebb technikai eszközöket vetne be, és szorosabbra fűzné a titkosszolgálati együttműködést is.

Csütörtökön a brit belügyminiszter az embercsempész-szervezetek elleni fellépést sürgette, Macron elnök pedig uniós egyeztetést javasolt. Segítséget kért a britektől, mert szerinte hiába mondják a hatóságok az embereknek, hogy maradhatnak Franciaországban, ha Nagy-Britanniába akarnak menni.

Júliusban a két ország megállapodott, hogy a britek 63 millió eurót adnak a franciáknak határvédelemre, de ennek egyelőre nincs nagy eredménye. Az év eleje óta több mint 1500 embercsempészt tartóztattak le, és 44 embercsempész-hálózatot számoltak fel, mégis 47 ezer ember próbált átkelni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt