A kirgizisztáni ellenzék szerint elcsalták a parlamenti választást

külföld
2021 november 29., 13:17

A kirgizisztáni ellenzéki erők hétfői közös közleményükben azt állítják, hogy elcsalták a vasárnapi parlamenti választást, ezért meg kell semmisíteni az eredményeket, és új választást kell kiírni. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői is aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy húsz percre megakadt az online szavazatszámlálás. A parlamenti választáson 3,6 millió választópolgár szavazhatott 21 pártra.

photo_camera Kirgiz szavazatszámlálók Fotó: VYACHESLAV OSELEDKO/AFP

A megfigyelők bírálták a demokratikus szabadságjogok korlátozását, és azt, hogy Szadir Zsaparov kirgiz elnök kezében összpontosul a hatalom. Az 52 éves Zsaparov kiterjesztette az elnöki jogosítványokat azt követően, hogy a köztársasági alaptörvény módosításáról szóló áprilisi népszavazáson a választók többsége arra szavazott, hogy az ország alakuljon át elnöki köztársasággá.

Zsaparov és szövetségesei elemzők szerint abban reménykednek, hogy a megerősített elnöki pozíció révén az ország stabilabb lesz, és sikerül elkerülni a 2005-ös, 2010-es és 2020-as lázadásokhoz hasonló zavargásokat, amelyek az akkori kormányok bukásához vezettek.

A vasárnapi választáson a Szadir Zsaparov elnökhöz hű pártok arattak győzelmet. A szavazatok majdnem teljes feldolgozottsága mellett úgy tudni, hogy a Zsaparovhoz közel álló három pártszövetség, a nemzeti konzervatív Ata-Zsurt (Haza), az Isenim (Bizalom) és az Intimak (Harmónia) a szavazatok 16,8, 13,2, illetve 10,6 százalékát szerezte meg.

Az ellenzéki Szövetség és az Egyesült Kirgizisztán pártok a szavazatok 8, illetve 7 százalékát kapták, míg két másik vezető ellenzéki tömörülés, az Ata Meken és a Szociáldemokrata Párt valószínűleg nem fogja tudni megszerezni az 5 százalékos parlamenti küszöb átlépéséhez szükséges szavazatszámot.

A 2020. októberi parlamenti választások után zavargások robbantak ki, amelyek miatt lemondott Szooronbaj Dzsejenbekov akkori elnök. Ezért kellett 2021. januárban előrehozott elnökválasztást, most pedig parlamenti választást tartani. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.