Azért csökkenhetett nagyot a lélegeztetőgépen lévő fertőzöttek száma, mert módosították a kórházak adatszolgáltatási kötelezettségét

járvány
2021 november 29., 16:39
comments 16

Mint reggel is jeleztük, nagyon furcsa adatot közölt az operatív törzs a lélegeztetőgépen lévők koronavírus-fertőzöttekről.

Önmagában örömteli lenne, ha múlt péntek óta 695-ről ma reggelre 538-ra csökkent volna a legsúlyosabb állapotban lévő fertőzöttek száma. De azért különösnek tűnik:

link Forrás

A több mint 22 százalékos csökkenés nem következik sem az előzményekből, sem a többi adatból, leginkább a kórházban lévők számából. A kórházban kezeltek száma ugyanis nemhogy csökkent volna múlt péntek óta 22 százalékkal, hanem nőtt 8 százalékkal (6 913-ról 7 438-ra).

Volt már olyan, hogy elírtak a napi jelentésben egy számot, amit aztán vagy korrigáltak még aznap, vagy másnap tettek úgy, mintha mi sem történt volna.

De most valószínűleg nem ez történt, bár semmiféle megjegyezést nem tüntettek fel a reggeli jelentésben.

Viszont egy orvos írt nekünk, hogy központilag változtattak a kórházi adatszolgáltatáson, „és már csak azokat lehet lélegeztetett betegnek megjelölni, akiket invazívan (intubálva, a légcsőbe helyezett tubuson keresztül) lélegeztetnek. Már nem lehet lélegeztetettnek jelenteni azokat a betegeket, akiknek nem-invazívan (pl. arcmaszkon vagy egyéb módon, de géppel) kell segíteni a légzését. Kevésbé írja le a magyarországi covid-ellátás helyzetét, de papíron jobban néz ki.”

Írtunk a Koronavírus Sajtóközpontnak, és ezúttal válaszoltak is. Kicsit dodonai a szöveg, de abból úgy tűnik, hogy szó sincs elírásról. És valóban egyértelműsítették, hogy külön kérnek adatokat az invazívan (vagyis intubálva, a légcsőbe helyezett tubuson keresztül lélegeztettek) és a nem invazívan (maszkon keresztül, de szintén géppel) lélegeztetettekre.

És a hétfői napi jelentésben az invazív lélegeztetéssel kezeltek vannak.

A válasz szövege ez:

„A járvány elleni egészségügyi védekezés és a kórházi ellátás megszervezése érdekében az Operatív Törzs a kórházakat az eddigieknél is egységesebb, részletesebb adatszolgáltatásra kérte. A kórházaknak természetesen mind az invazív (súlyos légzési nehézség esetén, intubációval végzett tartós gép lélegeztetés intenzív terápiával ), mind a nem invazívan (csak a beteg arcára erősített maszkon keresztül) lélegeztetett betegekről adatokat közölni kell.

Ahogy a reggeli adatközlésben is szerepel: jelenleg 7438 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 538-an vannak lélegeztetőgépen (értsd: invazív lélegeztetéssel).”

Visszakérdeztük, hogy jól értjük-e, hogy emiatt csökkent nagyot a statisztikákban a lélegeztettek aránya, és ha van külön jelentés, akkor mennyi volt az invazív és nem invazív lélegeztettek száma, de erre egyelőre nem kaptunk választ.

Mindenesetre a kórházakra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség - amiről az Átlátszó írt nemrégiben - valóban nem feltétlenül tűnik egyértelműnek, bár talán másfél év alatt kialakultak a megfelelő rutinok.

Ezen az oldalon például fel kell tüntetni, hogy hány felnőtt invazív lélegeztetőgép foglalt (ezek általában tudnak nem invazív módon lélegeztetett beteget is ellátni)

photo_camera Fotó: e-egeszsegugy.gov.hu

De pár sorral odébb nem kell külön jelölni az invazív és nem invazív lélegeztetetteket.

photo_camera Fotó: e-egeszsegugy.gov.hu

Mindenesetre bár a múlt héten már elérte a tavaly őszi, második hullám csúcsát a lélegeztetőn lévők száma, most a statisztika szerint hirtelen sokkal jobban állunk.

link Forrás

A nem invazívan, de géppel lélegeztetett, intenzív osztályos kezelést igénylő betegeket pedig elnyelhette a statisztika.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.