Elhunyt Phil Saviano, aki segített kirobbantani az amerikai katolikus egyház gyerekmolesztálási ügyeit

2021 november 29., hétfő 7:34
1

69 éves korában, rákban elhunyt Phil Saviano aktivista és whistleblower, akinek kulcsszerepe volt abban, hogy kiderüljenek az amerikai katolikus egyház gyerekmolesztálási ügyei. 11 éves korában őt magát is molesztálta egy pap. „Felépülő katolikusnak” nevezte magát.

Saviano volt a Boston Globe egyik legfontosabb forrása, amikor a lap Spotlight nevű oknyomozó csapata elkezdte feltárni, hogy hogyan igyekezett az egyház évtizedekig eltussolni ezeket az ügyeket. A 2002-es, később Pulitzer-díjat nyert cikksorozat (amiről 2015-ben film is készült, Spotlight címmel) Bernard Law bíboros lemondásához vezetett, az amerikai katolikus egyház pedig több száz áldozatnak fizetett kártérítést.

Phil Saviano maga is elszenvedője volt a molesztálásoknak Fotó: VINCENZO PINTO/AFP

1992-ben Phil Saviano az elsők közt mesélte el nyilvánosan, hogy őt hogyan kényszerítette rendszeresen szexre egy plébános. Ő alapította a papok áldozatainak új-angliai hálózatát, ami által rengeteg történet és molesztáló pap neve gyűlt össze. A férfi politikusoknál és ügyészeknél kampányolt, hogy történjen valódi felelősségre vonás. Saviano hangos kritikusa volt a Vatikánnak, miután a botrány 2002-es kirobbanása után sem tett érdemi intézkedéseket a szexuális visszaélések további megakadályozására. Később követelte azt is, hogy világszerte tegyék nyilvánossá a bűnelkövető papok nevét és aktáit.

„Az én ajándékom a világnak az volt, hogy nem féltem beszélni” - mondta nemrég Saviano egy interjúban. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt