Koronavírus-számok Magyarországon 1/21/2022
Elhunytak + 65 Σ 40 822
Kórházban + 1 Σ 2 674
Fertőzöttek + 15 957 Σ 1 401 457
Tesztek + 49 275 Σ 9 661 929
Oltottak + 4 042 Σ 6 329 185
A legújabb trendek

A kórházba kerülők 10 százaléka 2 év alatti gyerek Dél-Afrikában, az omikron epicentrumában

2021 november 30., kedd 6:04
1

A dél-afrikai Tshwane-ban, az omikron epicentrumában a kórházba kerülők 10 százaléka két év alatti gyerek – írja a Bloomberg. A Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének egy szakembere, Waasila Jassat szerint most több gyerek kerül kórházba, mint a negyedik hullám kezdeti szakaszán, de hasonló volt a tendencia a harmadik hullám idején, amikor a delta variáns dominált. „A nagyon kicsi gyerekek immunrendszere még fejletlen, és beoltva sincsenek, ezért náluk magasabb a kockázat.”

Jassat szerint a szülők „elővigyázatosságból nagyobb valószínűséggel” viszik kórházba a gyerekeiket, mert aggódnak az új variáns miatt, szerinte most emiatt is nőhetett meg a kórházi felvétel száma a gyerekek között.

Fotó: EyePress via AFP

Az omikron néven ismert variánst a múlt héten azonosították dél-afrikai tudósok, és bár az új variáns okozta tüneteket enyhének nevezték, még mindig nem lehet sokat tudni az omikron kockázatairól. A kormányok világszerte beutazási korlátozásokat vezettek be, az Egészségügyi Világszervezet pedig arra figyelmeztetett, hogy az új variáns egy újabb fertőzéshullámot indíthat el.

Dél-afrikai tudósok szerint a meglévő vakcinák valószínűleg még mindig védelmet nyújtanak a súlyos betegség ellen. A gondot az okozhatja, hogy a nagyon kicsi gyerekek még nem kaptak oltást.

A delta variáns okozta harmadik hullám alatt a 19 év alattiak kórházi felvétele 43 százalékkal ugrott meg, azóta azonban Dél-Afrikában is engedélyezték a 12-17 évesek oltását.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt