Rihannával ünnepelték Barbadoson, hogy éjfélkor elszakadtak a brit koronától

külföld
2021 november 30., 06:47
comments 5

Ünnepélyes ceremónián eskették fel Barbados első köztársasági elnökét, a 72 éves Dame Sandra Masont, aki 2018 óta főkormányzóként képviselte az angol királynőt.

photo_camera Dame Sandra Mason Fotó: JEFF J MITCHELL/Getty Images via AFP

A Karib-térségben található Barbados ugyan 1966 óta független ország, de mostanáig hivatalosan II. Erzsébet volt az államfő. Barbados, immár köztársaságként továbbra is tagja marad a brit nemzetközösségnek.

photo_camera Fotó: JEFF J MITCHELL/Getty Images via AFP

Az eskütételen levonták a királyi lobogót, és átadták a brit királyi háznak, amit a trónörökös, Károly herceg képviselt a helyszínen. Barbadosiként Rihannát is meghívták az eskütételre.

photo_camera A királyi lobogó eltávolítása Fotó: JEFF J MITCHELL/Getty Images via AFP

A 285 ezer lakosú Barbados a Karib-tenger egyik legnépesebb és leggazdagabb országa. Valamikor nagyon függött a cukorexportjától, de azóta az idegenforgalom és a bankszektor is fontos bevételi forrása lett.

photo_camera Károly herceg Fotó: JEFF J MITCHELL/Getty Images via AFP

A királynő államfői szerepe az egykori gyarmaton jórészt szimbolikus volt, ugyanakkor a brit korona sokak számára az idegen hatalmat és a rabszolgatartás korát idézte fel.

photo_camera Rihanna Fotó: WPA POOL/Getty Images via AFP

„Elérkezett az idő, hogy magunk mögött hagyjuk a gyarmati múltunkat. A barbadosiak barbadosi államfőt akarnak” - jelentette ki Mia Mottley miniszterelnök 2020 szeptemberében tartott beszédében, amikor bejelentette a szigetország köztársasággá válásának szándékát. Mottley az államformaváltással továbbra is kormányfő marad.

photo_camera Fotó: WPA POOL/Getty Images via AFP

Nem Barbados az első karibi ország a volt brit gyarmatbirodalmon belül, amely köztársasággá válik: Guyana már 1970-ben az lett - csupán négy évvel a függetlenné válás után -, és köztársaság lett még Trinidad és Tobago 1976-ban, valamint a Dominikai Közösség is 1978-ban. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.