Szlovéniában végleg felfüggeszthetik a Janssen alkalmazását

járvány
2021 november 30., 16:42
comments 2

Szlovéniában végleg felfüggeszthetik a Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen koronavírus elleni, egy adagból álló oltásának alkalmazását, miután kiderült, hogy összefüggés van egy haláleset és a vakcina használata között – jelentette be Janez Poklukar egészségügyi miniszter. Azt mondta, a vakcinát a jövőben csak „kifejezett kérésre” adják be.

Poklukar a sajtótájékoztatóján azt mondta: a haláleset kivizsgálására külön szakmai bizottságot hoztak létre, ami mostanra igazolta, hogy összefüggés volt szeptemberben egy 20 éves nő halála és az említett vakcina alkalmazása között.

Zoran Simonovic, a bizottság koordinátora azt mondta: az öttagú testületnek egy neurológus, egy virológus, egy belgyógyász, egy gyógyszerész és egy járványügyi szakember is a tagja volt.

Megállapították, hogy a fiatal nőnél a vakcina belső vérzéshez vezető immuntrombocitopéniát váltott ki, ami a véralvadást elősegítő vérlemezkék, a trombociták számának veszélyes mértékű csökkenését jelenti, ami miatt a vér nem tud megalvadni. A halál oka trombotikus stroke, azaz agyvérzés volt – mondta. „A 20 éves nőnek korábban nem volt olyan betegsége, ami befolyásolhatta volna a tünetek megjelenését az oltás után” – mondta a szakember.

Szlovéniában a terhes nők kivételével minden felnőttnek elérhető volt a Janssen-vakcina, és eddig 120 000 embert oltottak be vele.

photo_camera Egy nőt beoltanak az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egy adagból álló koronavírus elleni vakcinájával a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. július 16-án. Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

A fiatal nő esete a második az országban, amiben összefüggésbe hozható a vérrögképződés a vakcina felvételével. Egy másik fiatal nőnél is súlyos mellékhatások alakultak ki az oltás után, de időben kapott orvosi ellátást, így felépült.

Eközben második hete lassul a járvány terjedése Szlovéniában. Mára 2482 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés 16 beteget ölt meg. Kórházban 1128 beteget ápolnak, közülük 280-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint 2 millió lakosú országban eddig 1 230 177-en kaptak védőoltást, közülük 1 148 063-an már a második adagot is felvették. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt