150 ezer vakcinát küld Tádzsikisztánnak a magyar kormány

járvány
2021 december 01., 06:10
comments 2

Százötvenezer AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagot küld Tádzsikisztánnak Magyarország - jelentette be Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán.

"Magyarországon van elég oltás, sőt másoknak is tudunk segíteni. Tádzsik barátainknak 150 ezer adag AstraZeneca oltóanyagot küldünk, hogy ők is sikeresen védekezhessenek" - írta Szijjártó Péter. A miniszter közölte, hogy a járvány "újra rákapcsolt", új variáns okoz riadalmat világszerte. "Nem lehet elégszer mondani, csak és kizárólag az oltás jelent védettséget és ezáltal biztonságot" - tette hozzá.

A magyar kormány korábban is adott már vakcinákat más országoknak, szeptemberben például 400-400 ezer adag AstraZenecát küldött Thaiföldnek és Vietnámnak, valamint 100 ezer adag Jansent Szlovéniának. Ezeket viszont nem adományként, hanem pénzért cserébe küldte a kormány.

Az AstraZeneca-oltásról amúgy Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter nemrég azt mondta, hogy ennél a vakcinánál a második oltás után az ellenanyagszint nem ismert okok miatt csökken, „ebből az következik, hogy az AstraZenecával további oltást elvégezni nem célszerű”. Hogy ezt milyen adatokra, kutatásokra alapozta, nem árulta el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.