Alice Sebold bocsánatot kért a férfitól, akit a vallomása miatt tévesen ítéltek börtönre 1981-ben

bűnügy
2021 december 01., 18:52
comments 6

Alice Sebold amerikai írónő bocsánatot kért attól a férfitól, akit a megerőszakolásáért 1981-ben igazságtalanul börtönbüntetésre ítéltek, de a múlt héten felmentettek.

Anthony Broadwater 16 évet ült börtönben, 1998-ban szabadult, de azóta is szerepelt a szexuális bűnözők nyilvántartásában. Az ügyvédei által kiadott nyilatkozatában a férfi azt írta, megkönnyebbült, hogy az írónő bocsánatot kért".

Alice Sebold a bocsánatkérésében úgy fogalmazott:

„Leginkább azt sajnálom, hogy igazságtalanul megfosztották az élettől, amit élhetett volna, tudom, hogy semmilyen bocsánatkérés nem változtathatja meg azt, ami önnel történt, és soha nem is fogja.”

Sebold Lucky címmel írt könyvet a megerőszakolásáról, a könyv több mint 1 millió példányban kelt el, és elindította az írói karrierjét.

A kötet kiadója bejelentette, hogy leállnak a mű terjesztésével, amíg azon dolgoznak az írónővel, hogyan lehet átírni azt.

Alice Sebold 2012-ben
photo_camera Alice Sebold 2012-ben Fotó: Leemage via AFP

Seboldot 18 évesen erőszakolták meg. Egy hónappal később látott egy fekete férfit az utcán, akiről azt hitte, hogy a támadója, és hívta a rendőrséget. Broadwatert őrizetbe vették, mivel látták akkor a környéken. A rendőrségi azonosítás során Sebold ugyan nem őt, hanem egy másik férfit jelölt meg, Broadwater mégis bíróság elé került, és a tárgyaláson Sebold a támadójaként azonosította. A vallomása és hajszálak elemzése alapján mondták ki bűnösnek a férfit.

Az igazságtalan ítéletre akkor derült fény, amikor a Lucky filmadaptációján dolgozó producerben kérdések merültek fel az esettel kapcsolatban, és magánnyomozót fogadott. „Feltűntek bizonyos dolgok, amik az amerikai büntetőjogi rendszerben szokatlanok voltak, különösen az, hogy Alice először más embert azonosított a támadójaként, Broadwater mégis bíróság elé került” – mondta Timothy Mucciante.

Broadwatert november 22-én mentették fel, miután az ügy újravizsgálása során arra jutottak, hogy elégtelen és mostanra hiteltelenné vált bizonyítékok alapján ítélték el. (BBC via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.