Egyhangúlag döntött a monetáris tanács a kamatemelésről

2021 december 1., szerda 13:49
2

Egyhangúlag, 9 szavazattal döntött a monetáris tanács a jegybanki alapkamat 2,10 százalékra, az egynapos és egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatának 3,05 százalékra, az egynapos jegybanki betét kamatának 1,15 százalékra emeléséről a novemberi kamatdöntő ülésén – olvasható a Magyar Nemzeti Bank rövidített jegyzőkönyvében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB), azaz a magyar jegybank épülete Budapesten, a Szabadság tér 8-9-ben. Tervezője Alpár Ignác, 1905-ben készült el. Fotó: Jászai Csaba/MTI/MTVA

Eszerint a tanács tagjai egyöntetűen amellett érveltek, hogy az inflációs kilátásokban bekövetkező hosszabb távú, belső fundamentális változásokra reagálva nagyobb mértékű és hosszabb ideig tartó monetáris politikai szigorítás szükséges. E tényezők az alapkamat-emelési ciklus ütemének gyorsítását indokolták.

A tanács a hosszabb távú inflációs kilátások megváltozására az alapkamat-emelési ciklus gyorsításával reagál, míg a rövid távú pénz- és árupiaci kockázatok kezelése leghatékonyabb eszközének az egyhetes jegybanki betét kamatát tartja. Ezért egyetértettek abban, hogy az egyhetes betéti eszköz kamatát a jegybanki alapkamat fölé szükséges emelni, és a rövid távú kockázatok fennállásáig az alapkamat felett kell tartani. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt