Egyhangúlag döntött a monetáris tanács a kamatemelésről

gazdaság
2021 december 01., 13:49
comments 2

Egyhangúlag, 9 szavazattal döntött a monetáris tanács a jegybanki alapkamat 2,10 százalékra, az egynapos és egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatának 3,05 százalékra, az egynapos jegybanki betét kamatának 1,15 százalékra emeléséről a novemberi kamatdöntő ülésén – olvasható a Magyar Nemzeti Bank rövidített jegyzőkönyvében.

photo_camera A Magyar Nemzeti Bank (MNB), azaz a magyar jegybank épülete Budapesten, a Szabadság tér 8-9-ben. Tervezője Alpár Ignác, 1905-ben készült el. Fotó: Jászai Csaba/MTI/MTVA

Eszerint a tanács tagjai egyöntetűen amellett érveltek, hogy az inflációs kilátásokban bekövetkező hosszabb távú, belső fundamentális változásokra reagálva nagyobb mértékű és hosszabb ideig tartó monetáris politikai szigorítás szükséges. E tényezők az alapkamat-emelési ciklus ütemének gyorsítását indokolták.

A tanács a hosszabb távú inflációs kilátások megváltozására az alapkamat-emelési ciklus gyorsításával reagál, míg a rövid távú pénz- és árupiaci kockázatok kezelése leghatékonyabb eszközének az egyhetes jegybanki betét kamatát tartja. Ezért egyetértettek abban, hogy az egyhetes betéti eszköz kamatát a jegybanki alapkamat fölé szükséges emelni, és a rövid távú kockázatok fennállásáig az alapkamat felett kell tartani. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.