Koronavírus-számok Magyarországon 10/19/2022
Elhunytak + 118 Σ 47,798
Kórházban - 103 Σ 1,597
Fertőzöttek + 11,947 Σ 2,132,490
Tesztek 0 Σ 11,394,556
Oltottak 0 Σ 6,418,810
A legújabb trendek

Olaszország nagyvárosaiban az utcán is újra kötelező lesz a maszkviselés

járvány
2021 december 2., 18:33
photo_camera Belföldi turista a világörökség részét képző Paestum romvárosban, Olaszország déli részén, Salerno megyében, 2020. május 29-én. Fotó: ELIANO IMPERATO/Controluce via AFP

Roberto Gualtieri római főpolgármester csütörtökön egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az olasz fővárosban ismét kötelező az orrot és szájat elfedő maszk használata szombattól egészen újévig.

A döntés a polgármester szerint elsősorban a belvárosra vonatkozik, ahol a vásárlóutcák és a turisztikai látványosságok zöme található, de a városközpont mellett több peremkerületre is érvényes.

Mivel azonban a rómaiak nehezen tudják követni, pontosan melyik kerületben vagy utcán kötelező a maszk, az általános vélekedés az, hogy jobb mindig viselni.

A rendelkezés szombattól december 31-ig érvényes, de Gualtieri szerint a szigor akár tovább is tarthat. A szabályszegőket 400-tól 1000 euróig terjedő bírsággal büntetik.

A maszk ezen túl kötelező az összes piacon, szabadtéri rendezvényen és minden más tömegeseményen.

A szabadtéri maszkhasználatot júniusban törölték el Rómában. Viszont beltéren 2020 februárja óta kötelező a maszk, és ezt azóta egy pillanatra sem függesztették fel.

Ugyanezt a korlátozást vezették be több olasz nagyvárosban, például Torinóban, Milánóban vagy Nápolyban, és csütörtöktől Szicília egész területén, valamint Friuli-Venezia Giulia tartományban. Az észak-olasz Trentino-Alto Adigéban hétfőtől lesznek kötelezőek ugyanezek a korlátozások.

A polgármesterek azt szeretnék, hogy a kormány december 6-tól országosan rendelje el a kötelező maszkviseletet az akkor életbe lépő - és az oltás nélkülieket korlátozó - szigorításokkal egy időben. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt