Sebastian Kurz visszavonul a politizálástól

külföld
2021 december 02., 10:08
comments 5
Sebastian Kurz osztrák kancellár.
photo_camera Sebastian Kurz osztrák ex-kancellár. Fotó: HELMUT FOHRINGER/AFP

A lemondását október elején bejelentő osztrák kancellár osztrák sajtóhírek szerint ma, csütörtökön, a déli órákban fogja tudatni a közvéleménnyel, hogy minden politikai megbízatásáról lemond, és teljesen kivonul a politikai életből. Eddig azt mondta, hogy exkancellárként is marad az ÖVP párt elnöke és parlamenti frakcióvezetője.

A pártelnöki posztra Karl Nehammer belügyminisztert tartják esélyesnek, de szóba került Karoline Edtstadler Európa-ügyi miniszter neve is.

Bár maga Kurz állítólag a gyereke megszületésével indokolja a drasztikus váltást, eléggé életszerű, hogy a döntésben az ellene is folyó korrupciós nyomozásnak is szerepe van.

A gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) október elején házkutatást tartott az ÖVP bécsi központjában, a kancellári hivatalban és a pénzügyminisztérium épületében is. Ennek nyomán kormányválság alakult ki, Kurz pedig néhány nappal később bejelentette lemondását a kancellári tisztségről.
A WKStA vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a kancellár körül: azt próbálják kideríteni, hogy manipulálta-e az ÖVP az Österreich című lapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban Kurz érdekében, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.