A pedagógusok kötelező oltása miatt tanárhiányra készülnek az iskolák

járvány
2021 december 03., 10:56

Egyes állami iskolákban már elrendelték a tantárgyfelosztás átdolgozását, hogy így csoportosítsák át azoknak a pedagógusoknak a feladatait, akik a december 15-i határidőig sem hajlandók beoltatni magukat koronavírus ellen, ezért pedig fizetés nélküli szabadságra küldik őket.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) értesüléséről szóló cikkében a Népszava azt írja, a kieső tanárok feladatait a többi pedagógusnak kell majd ellátnia. A PSZ szerint a közoktatásban dolgozó tanároknak ezért a munkáért helyettesítési díj jár, a szakképzésben foglalkoztatott oktatóknak pedig azt ajánlják, kössenek külön, egyedi megállapodást a feladatok elvégzésére.

A PSZ szerint „a rendszerszintű problémákra nem megoldás az egyes pedagógusok, oktatók végletekig húzódó terhelése”.

A beoltott tanárok aránya a kormány tájékoztatása szerint 92 százalék körül van, ez azt jelenti, hogy több tízezer tanár még mindig nem oltatta be magát. A Népszava szerint az érdekvédelmi szervezetek mellett a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is attól tart, hogy az oltást megtagadó iskolai dolgozók miatt több intézményben működési problémák léphetnek fel, ha elküldik az oltatlan munkavállalókat.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.