Oltásellenes pólókat árul az Amazon Németországban

kapitalizmus
2021 december 03., 06:12
comments 5

Tiltakozó levelet írt az Amazonnak egy zöldpárti képviselő, miután kiderült, hogy az online kereskedő 15-20 euróért oltásellenes pólókat árul. Beate Müller-Gemmeke cinikusnak tartja az adókerülő óriásvállalat gyakorlatát, hogy miközben az alkalmazottaikat oltásra biztatják, összeesküvés-hívők üzeneteit terjesztik. Az Amazon kínálatából egy jó tucatnyi oltásellenes póló közül lehet válogatni. Van, ami azt üzeni, hogy „Nem vagyok kísérleti patkány”, egy másik pedig a rendszer rabszolgáinak állítja be azokat, akik beoltatták magukat.

Müller-Gemmeke a Handelsblattnak azt mondta, dühíti és megdöbbenti, hogy az Amazon ilyen termékeket kínál egy olyan időszakban, amikor mindenkinek a világjárvány ellen kellene küzdenie. Az e-kereskedelmi óriásnak írt levelében azzal vádolta a céget, hogy a termékeivel ártalmatlannak tünteti fel a koronavírust és a tudománytagadókat támogatja.

Eközben egyébként az Amazon prémiumot kínál azoknak a dolgozóinak, akik felveszik az oltást, valamint egy 500 dolláros vakcinalottót is elindítottak.

A lap kérdéseire az Amazon csak nagy általánosságban válaszolt, miszerint a dolgozóik, az üzleti partnereik és az ügyfeleik egészsége a legmagasabb prioritást élvezi náluk. Ugyanakkor a képviselő, aki még semmilyen választ nem kapott, elvárná, hogy távolítsák el az oltásellenes pólókat a kínálatukból.

Felelőtlenségnek tartja, hogy az Amazon minden idők világjárványán nyerészkedik. Egyébként az online kereskedelem járvány miatti felfutásával az Amazon hatalmasat kaszált, szinte megnégyszerezte a nyereségét. 2020-ban az egy évvel korábbi 2,5 milliárd dolláros nyereség 8,1 milliárd dollárra ugrott.

Németországban éppen csütörtökön jelentettek be újabb szigorításokat a járványhelyzet miatt, mert a Covid-19 miatt kórházba kerülők nagy száma miatt veszélybe került az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképessége. Az országban most tetőzik a negyedik hullám, az egy hét alatt regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma - a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint - harmadik napja csökken, 439,2-en áll. A csúcs 452,4 volt, hétfőn regisztrálták. A negyedik hullám erejét jelzi, hogy a mutató értéke az első három hullám idején egyszer sem haladta meg a 200-at.

A hétnapi fertőzésgyakoriság mellett a napi új regisztrált fertőződések száma is csökkent. Az utóbbi 24 órában 73 209 ember szervezetében mutatták ki a vírust, ez csaknem 4 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi 75 961-nél. Az új esetekkel együtt 5 977 208 fertőződést regisztráltak a járvány tavaly tavaszi kezdete óta. Egy nap alatt 388 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 102 178-ra emelkedett Németországban.

A járvány miatt a kórházakra nehezedő teher továbbra is gyorsan növekszik. Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) legutóbbi, szerdai adatai szerint 4690 embert ápolnak a Covid-19 miatt a németországi intenzív osztályokon. Ez ugyan bő ezerrel elmarad a járvány második hullámának legnehezebb szakaszában, tavaly karácsonykor mért 5762-es csúcstól, de 690-nel több az egy héttel korábbi 4070-nél. A kimutatás szerint országszerte 22 219 intenzív ágyat üzemeltetnek, és ezeknek csak nagyjából 10 százaléka, 2301 ágy szabad.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.