Öt év börtönbüntetésre ítélték a mezőberényi református lelkészt

egyház
2021 december 4., 12:46
comments 2

Bűnösnek mondta ki a Gyulai Törvényszék pénteki elsőfokú ítéletében R. János volt mezőberényi református lelkészt és vádlott-társait, méghozzá folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés, sikkasztás és költségvetési csalás bűntettében, amely bűnszervezeti alakzatot is felvett - írja a Magyar Narancs.

A lelkészt 5 év letöltendő börtönbüntetésre, 2,5 millió forint pénzbüntetésre és jelentős nagyságrendű vagyonelkobzásra ítélték.

A lelkész ötéves mezőberényi szolgálata ideje alatt az addig lepukkant épületekkel és infrastruktúrával rendelkező gyülekezet megerősödött, ingatlanjai megújultak és bővültek. Az egyházbíróság 2016-ben mozdította el posztjáról, egyben megfosztotta lelkészi címétől, amelyet soha nem tölthet már be.

photo_camera A felújított mezőberényi templom Fotó: Google

A Narancs tudósítása szerint a vádiratban sok egyéb vétség mellett az is szerepel, hogy a mezőberényi lelkész a szeretetotthon igazgatójával összejátszva papíron társadalmi dolgozóként foglalkoztatott több olyan személyt – köztük két vádlottat is –, akik ténylegesen nem tevékenykedtek a szeretetotthonban, azonban ezért a feladatukért munkabért vettek fel. R. János feleségének heti munkaideje három gyerek és a lelkészi munka mellett elérte a heti 90-100 órát, ami a bíróság szerint életszerűtlen.

A vádlottak védői gyenge lábakon álló bizonyítékokról, félreértésekről, bűncselekmény hiányáról, illetve arról beszéltek, hogy semmifajta károkozás nem történt, sőt nőtt az egyházközség vagyona. A lelkész és a többi vádlott fellebbezett az ítélet ellen, jogerős ítéletet a Szegedi Ítélőtábla hozhat. (magyarnarancs.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt