Több szavazóhelyiségért kampányol angliai magyarok egy csoportja

2021 december 4., szombat 16:25
7

Petícióval fordul angliai magyarok egy politikai közössége a kormányhoz, a Nemzeti Választási Bizottsághoz illetve a Nemzeti Választási Irodához, mert azt szeretnék elérni, hogy több szavazóhelyiség álljon rendelkezésre a 2022-es választáson a Nagy-Britanniában élő magyarok számára.

A petíció szövegezői - az Angliai magyarok a 2022-es kormányváltásért csoport -, hivatkozva a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 269. §-ára, a korábbi választások tapasztalatai és a helyben élők igényei alapján azt kérik az NVB és NVI illetékeseitől, hogy

biztosítsák a szavazás lehetőségét időszakos külképviseleti választási irodák és szavazóhelyiségek létesítésével London, Manchester, Leeds, Liverpool, Birmingham, Edinburgh, Cardiff, Brighton, Bristol, Norwich, Nottingham, Cambridge, Canterbury városaiban. Kérik továbbá, hogy „a korábbi áldatlan állapotok megelőzése érdekében” a hivatalos londoni és manchesteri külképviseleteken növeljék a szavazás lebonyolítására alkalmas helyiségek számát.

A kezdeményezők felhívják a figyelmet arra, hogy hivatalosan több mint 155 ezer magyar él Nagy-Britanniában, sokan közülük állandó magyar lakcímmel rendelkeznek, de az Orbán-kormány alaposan megnehezítette számukra a voksolást, és jelen állás szerint elképzelhető, hogy csak Londonban (talán Manchesterben) élhetnek szavazati jogukkal a jövő évi országgyűlési választáson.

A kormány eközben megfosztotta ezeket az embereket a levélszavazás lehetőségével, miközben biztosítja ezt a lehetőséget olyanok számára is, akik soha nem éltek Magyarországon, vagy nincs állandó magyarországi lakcímük.

„Úgy érezzük, hogy ez a javarészt ellenzéki külföldi magyarok szándékos akadályozása, valamint a kormánybarát külföldi magyarok nyílt támogatása, vagyis a választási rendszer tudatos torzítása. A kormány ezzel párhuzamosan legalizálta a voksturizmust, a fiktív lakcímek létesítését is, ami a választási csalás melegágya. Mi nem csalni akarunk, mindösszesen élni a jogainkkal, nagyobb utazgatás és utazással járó anyagi terhek nélkül!”

A csoport célja a választási aktivitás növelése Angliában, és hogy „ne kelljen ezért senkinek 50-100 fontot fizetnie vagy több száz kilométert utaznia, miközben mások kényelmesen, levélben is szavazhatnak”.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt