Menedékkérőkkel találkozott Ferenc pápa Leszboszon

külföld
2021 december 05., 13:26
comments 4

Menedékkérőkkel találkozott Leszbosz szigetén Ferenc pápa vasárnap, görögországi látogatásának második napján.

A pápa kelet-mediterrán körútját arra használja fel, hogy felhívja a figyelmet a bevándorlók és menekültek nyomorúságos helyzetére.

A Földközi-tenger "sírkövek nélküli, hideg temetővé válik (...) Könyörgöm, állítsuk meg a civilizáció hajótörését!" - hangsúlyozta.

Ferenc pápa legutóbb 2016-ban járt Leszboszon, amikor még létezett a hírhedten túlzsúfolt Moria menekülttábor, amely tavaly ősszel leégett. Ferenc pápa a menedékkérőkkel most ideiglenes szálláshelyükön találkozott, látogatása mintegy egy órán át tartott.

A katolikus egyházfő térségbeli útja részeként Ciprusra is ellátogatott, ahol pénteken beszédben ítélte el a folyamatos migrációs válságot. Ferenc pápa arra sürgette Európát, hogy a migrációt okozó elfeledett háborúkra figylejenek ahelyett, hogy megbüntetik azokat, akik érzik ezeknek a háborúknak a hatását.

Az Európába igyekvő menedékkérők jelentős része a török partokról próbál átkelni az égei-tengeri görög szigetekre és ezzel az Európai Unió területére. Ugyanakkor vannak, akik a hosszabb és veszélyesebb útvonallal próbálkoznak Krétát délről megkerülve, hogy Olaszországba juthassanak. A hosszú úton gyakran műszaki meghibásodások vagy balesetek sodorják veszélybe az embereket a rendszerint ósdi bárkákon, amelyeket az embercsempészektől kapnak. Tavaly legalább 23 ezer ember halt meg vagy tűnt el a tengeri átkelések során. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.