Több ezer tüntető útblokáddal tiltakozott egy szerbiai lítiumbánya megnyitása ellen

2021 december 5., vasárnap 7:33
2

Szombaton útblokáddal tiltakozott több ezer ember Szerbiában az ellen, hogy a Rio Tinto brit-ausztrál bányaóriás lítiumbányát nyisson az ország nyugati részén fekvő Loznica közelében. Környezetvédők szerint a bányászat ott természetpusztítással járhat. Vučić kormányát azzal vádolják a kritikusai, hogy illegális földkisajátításoknak ágyaznak meg.

Tüntetők az autópályán. Fotó: OLIVER BUNIC/AFP

A tüntetők a Belgrádot az agglomerációval összekötő egyik autópályát zárták el, és kormányellenes jelmondatokat kiabáltak, mivel Aleksandar Vučić kabinetje támogatja a bányanyitás tervét. Más városokban is voltak kisebb demonstrációk, Belgrádban és Újvidéken kisebb összetűzés tört ki a bányaterv ellenzői és támogatói között a helyi sajtó jelentése szerint. Még Novak Djokovics teniszező is megosztott egy képet a tüntetésről Instagramján.

Bányaellenes tüntetők. A kereszten „alkotmány” felirat. Fotó: OLIVER BUNIC/AFP

Már a múlt héten is voltak hasonló környezetvédelmi tüntetések. Szabácsban álarcos férfiak támadtak az ottani gyűlésre, ami miatt a közösségi médiában azzal vádolták meg a kormányt, hogy huligánokat küld rájuk.

A Rio Tinto 2006-ban fedezte fel a lítiumkészletet Loznica közelében, már megvette a bányalétesítéshez szükséges területet, de még nem kapta meg az engedélyt a fejtéshez. A multinacionális cég szerbiai leányvállalata szerint 2,4 milliárd dollárt (770 milliárd forint) fektetnek a vállalkozásba.

A környezetvédelem egyre nagyobb figyelmet kap Szerbiában és más balkáni államokban, miután a légszennyezés mértéke tavaly közfelháborodást váltott ki több térségbéli nagyvárosban - írták hírügynökségek. Komoly aggályokat vet fel az az elképzelés is, hogy kisebb erőműveket létesítsenek az eddig érintetlen folyók mellett. Környezetvédők szerint ezek a projektek komoly ökológiai károkat okozhatnak, és csak a helyi politikai elit gazdasági érdekeit szolgálják. (MTI, Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt