Több ezer tüntető útblokáddal tiltakozott egy szerbiai lítiumbánya megnyitása ellen

külföld
2021 december 05., 07:33
comments 2

Szombaton útblokáddal tiltakozott több ezer ember Szerbiában az ellen, hogy a Rio Tinto brit-ausztrál bányaóriás lítiumbányát nyisson az ország nyugati részén fekvő Loznica közelében. Környezetvédők szerint a bányászat ott természetpusztítással járhat. Vučić kormányát azzal vádolják a kritikusai, hogy illegális földkisajátításoknak ágyaznak meg.

Szerb tüntetők az autópályán 2021-ben
photo_camera Tüntetők az autópályán. Fotó: OLIVER BUNIC/AFP

A tüntetők a Belgrádot az agglomerációval összekötő egyik autópályát zárták el, és kormányellenes jelmondatokat kiabáltak, mivel Aleksandar Vučić kabinetje támogatja a bányanyitás tervét. Más városokban is voltak kisebb demonstrációk, Belgrádban és Újvidéken kisebb összetűzés tört ki a bányaterv ellenzői és támogatói között a helyi sajtó jelentése szerint. Még Novak Djokovics teniszező is megosztott egy képet a tüntetésről Instagramján.

Bányaellenes tüntetők. A kereszten „alkotmány” felirat.
photo_camera Bányaellenes tüntetők. A kereszten „alkotmány” felirat. Fotó: OLIVER BUNIC/AFP

Már a múlt héten is voltak hasonló környezetvédelmi tüntetések. Szabácsban álarcos férfiak támadtak az ottani gyűlésre, ami miatt a közösségi médiában azzal vádolták meg a kormányt, hogy huligánokat küld rájuk.

A Rio Tinto 2006-ban fedezte fel a lítiumkészletet Loznica közelében, már megvette a bányalétesítéshez szükséges területet, de még nem kapta meg az engedélyt a fejtéshez. A multinacionális cég szerbiai leányvállalata szerint 2,4 milliárd dollárt (770 milliárd forint) fektetnek a vállalkozásba.

A környezetvédelem egyre nagyobb figyelmet kap Szerbiában és más balkáni államokban, miután a légszennyezés mértéke tavaly közfelháborodást váltott ki több térségbéli nagyvárosban - írták hírügynökségek. Komoly aggályokat vet fel az az elképzelés is, hogy kisebb erőműveket létesítsenek az eddig érintetlen folyók mellett. Környezetvédők szerint ezek a projektek komoly ökológiai károkat okozhatnak, és csak a helyi politikai elit gazdasági érdekeit szolgálják. (MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.