Túlélők után kutatnak a háztetőkig érő hamuban Indonéziában

2021 december 5., vasárnap 14:26
2

Az indonéz mentők túlélők után kutatnak a forró hamuval betemetett falvakban, miután szombaton kitört a Jáva szigetén található Semeru-hegy, írja a BBC.

A kelet-jávai Lumajangban legalább 11 falut borított be vulkáni hamu, a katasztrófavédelem eddig 14 áldozatról és legalább 56 sértültről tud. Sokan szenvedtek égési sérüléseket, mert a forró iszapfolyást árvíznek hitték. Az utcákat egészen a háztetőig borítja a hamu, az autókat pedig teljesen maga alá temette.

Eddig mintegy 1300 embert evakuáltak a területről, az evakuálást azonban nehezíti a fullasztó füst, a kitörést megelőző iszapos hamueső és az áramszünet. Egy fontos közlekedési híd is leszakadt, ami Malang városát kötötte össze más településekkel.

Fotó: JUNI KRISWANTO/AFP

A Semeru-hegy szinte folyamatosan kitöréshez közeli állapotban van, és rendszeresen körülbelül 4300 méteres magasságig lövell ki hamut magából. A Semeru-hegy 3676 méteres tengerszint feletti magasságon fekszik, és Indonézia csaknem 130 aktív vulkánja közé tartozik. Utoljára 2020 decemberében tört ki, akkor is több ezer lakost kellett evakuálni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt