15 afrikai emberből csak egy kapott két oltást koronavírus ellen

járvány
2021 december 06., 05:20

54 afrikai országból mindössze 5 érheti el év végére a 40 százalékos oltottságot, írja Mo Ibrahim Foundation jelentése. Mostanáig 15 afrikai ember közül egy kapott két adagot a koronavírus elleni vakcinából, miközben a G7-országokban ez az arány 70 százalék.

Másokhoz hasonlóan az alapítvány is felhívta a figyelmet, hogy ha az afrikai országok nem kapnak elegendő vakcinát, az újabb és újabb variánsok megjelenéséhez vezet. A „szélsőséges vakcinadiszkrimináció” miatt azonban elérhetetlennek tűnik a 70 százalékos oltottság.

photo_camera Oltás Dél-Afrikában Fotó: XABISO MKHABELA/Anadolu Agency via AFP

Ahogy az omikron variáns megjelenése után írtuk, a világon eddig nagyjából 4,7 milliárd vakcinát gyártottak le, ennek 80 százaléka a G20 országokba került. A 440 milliós lakosságú Európai Unióban például már a nyár végén 496 millió adag oltást adtak be, míg az 1,3 milliárd fős Afrikában csak 77,3 milliót.

Ráadásul a jelentés szerint könnyen lehet, hogy a hivatalos adatok túloznak, és a valóságban ennél is kevesebben kaptak oltást. Azt írják, az elmúlt hónapokban valamelyest felgyorsultak a szállítmányok, de a rossz állapotban levő egészségügyi rendszer és az infrastruktúra hiánya miatt nehéz kiosztani a vakcinákat. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt