Járványszakértő is lesz az új német kormányban

2021 december 6., hétfő 12:50
3

Olaf Scholz, az új német kancellár hétfőn bemutatta kormányának szociáldemokrata tagjait.

Az egészségügyi minisztériumot az orvos-epidemiológus Karl Lauterbach fogja vezetni, aki az elmúlt másfél évben gyakori szereplője volt a járvánnyal foglalkozó tévéműsoroknak, sokszor intett óvatosságra és javasolt szigorú intézkedéseket. Lauterbach 2005 óta képviselő a Bundestagban, a Szociáldemokrata Párt (SPD) ismert egészségpolitikusa.

„Le kell győznünk ezt a járványt. Tovább fog tartani, mint sokan gondolják, de meg fogjuk csinálni” - mondta. Azt ígérte, az oltásnak fontos, de nem kizárólagos szerepe lesz ebben, és meg fogják erősíteni az egészségügyi ellátórendszert is.

A Deutsche Welle szerint a legnagyobb meglepetést a belügyminiszter, Nancy Faeser személye váltotta ki, aki mostanáig Hesse tartományban vezette az ott ellenzékben levő szociáldemokratákat. Az ország történetének első női belügyminisztere korábban sokat kritizálta a hatóságokat, amiért hibákat követtek el a szélsőjobboldali terrorcselekmények felderítésében. Mostani beszédében is ezt a témát emelte ki. A legtöbben egy másik női politikust, Christine Lambrechtet várták a helyére, ő végül a védelmi minisztériumot kapta.

Karl Lauterbach Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

Az egyetlen kelet-német miniszter, Klara Geywitz a lakásügyekért felel majd. Ez egy új minisztérium, aminek Scholz szerint kiemelt szerepe volt a koalíciós tárgyalások során. Azt ígérik, évente 400 ezer új lakást fognak építeni, hogy növeljék a megfizethető lakások számát a városokban.

Az SPD-nek nyolc minisztere lesz a 17 fős kabinetben, a többi pozíción a zöldek és a liberálisok osztoznak. Nők és férfiak fele-fele arányban lesznek a kormányban, amelynek tagjai szerdán teszik le az esküt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt