A gyerekek szemmagasságába helyeznek át festményeket az Uffizi Képtárban

MŰVÉSZET
2021 december 07., 07:14
comments 1

November végén indította el a világ egyik leghíresebb képtára, a firenzei Uffizi a gyerekek számára létrehozott UffiziKids programját. A programban a gyerekek számára szeretnék átélhetőbbé tenni a múzeumi élményt, ehhez pedig egy sor olyan eszköz mellett, mellyel más múzeumok is próbálkoznak (új honlap, interaktív alkalmazások), bevezettek új megoldásokat is.

photo_camera Fotó: Uffizi

Többek között ezentúl lesznek a képtárban olyan teremőrök, akik kifejezetten a gyerekek felmerülő kérdéseit igyekeznek majd megválaszolni. Emellett lesz olyan tárlat, ahol a műalkotások leírását nemcsak a hagyományos módon, hanem képregényekkel, illetve egyszerűsített szövegekkel is kirakják majd. Egy novemberben megnyílt időszaki kiállításon pedig folytatódik az a 2019-ben elkezdett gyakorlat, hogy egyes műveket a megszokottnál lejjebb, a gyerekek szemmagasságába helyeznek ki.

Akkor a firenzei reneszánsz meghatározó festője, Fra Angelico egyik 1420-ra datált remekművét vitték lejjebb, mintegy 65 centiméter magasra. A terv az, hogy további festményeket is lejjebb visznek, és e festmények kiválasztásához a múzeumba látogató gyerekek véleményét is tervezik kikérni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.