Az USA diplomáciai bojkottot hirdetett a pekingi téli olimpiával szemben

külföld
2021 december 07., 05:34
comments 3

Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a jövő évi téli pekingi olimpiára a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó „népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények” miatt. Ha jelen lenne, „az amerikai diplomáciai képviselet úgy kezelné ezeket a játékokat, mintha a Kína által a Hszincsiang-Ujgur tartományban elkövetett nyilvánvaló emberi jogsértések és kegyetlenkedések ellenére mi sem történne. Márpedig ezt egyszerűen nem tehetjük” – mondta Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője.

Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok kormányzatát senki nem képviseli majd az olimpián, de az amerikai sportolók ettől függetlenül indulnak a versenyeken. Jen Psaki elmondta, hogy az USA csapata a kormány „teljes támogatásával” vesz részt a játékokon, mert a kormány úgy érzi, „nem lenne helyes megbüntetni azokat a sportolókat, akik erre a pillanatra készültek”.

photo_camera Fotó: FREDERIC J. BROWN/AFP

Kína washingtoni nagykövetsége szerint a bojkott „az Olimpiai Charta szellemének súlyos eltorzítása”. Liu Pengyu szóvivő szerint „senkit sem érdekel, hogy ezek az emberek eljönnek-e vagy sem, ez semmilyen hatással sincs a 2022-es pekingi téli olimpia sikeres megrendezésére”. Hozzátette, hogy amerikai politikusokat meg sem hívtak, vagyis ez a diplomáciai bojkott „a semmiből jött”.

Több emberi jogi szervezet azzal vádolja Kínát, hogy legalább egymillió muszlimot internáltak Hszincsiang-Ujgur tartományban „átnevelőtáborokba”.

Kína már előre szólt, hogy bojkott esetén „határozott ellenlépéseket” tesznek. A Weibón, vagyis a kínai közösségi oldalon kedd reggel óta nem lehet rákeresni az „amerikai diplomáciai bojkott a pekingi téli olimpián” témára. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt