Hetek óta titkolóznak a hatóságok Völner Pál vesztegetési ügyében

bűnügy
2021 december 7., 14:58
comments 3

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) és elnöke körül hónapok óta dagad a botrány, az ügyben azonban eddig szinte teljes volt a hírzárlat - írja a hvg.hu a Völner-ügy előzményeit áttekintő cikkében. Völner Pál fideszes parlamenti képviselő és igazságügyminiszter-helyettes mentelmi jogának felfüggesztését kedden indítványozta a Legfőbb Ügyészség, mert azzal gyanúsítják, hogy 2019 óta alkalmanként 2-5 millió forintot kapott Schadl Györgytől, az MBVK elnökétől.

Arról, hogy Schadllal valami nincs rendben, a 24.hu írt először november elején. A lap fülest kapott a végrehajtó letartóztatásáról, de az információt nem tudták megerősíttetni, bármelyik illetékes szervhez is fordultak. November 12-én aztán a Blikk írta meg, hogy „az MVBK egyik magas beosztású vezetője” épp a feleségével tartott Dubajba, amikor letartóztatták a repülőtéren. Az illetékes szervektől azonban ők sem kaptak semmilyen tájékoztatást, tényleg mindenre kiterjedő hírzárlatot rendelhettek el az ügyben. Ugyanakkor sem a 24.hu, sem a Blikk nem tudta elérni Schadlt, mobilja ki volt kapcsolva, irodájában szünetelt az ügyfélfogadás.

Ezek után hetekig nem szivárogtak újabb információk az ügyről, és egy, a 24.hu birtokába került hangfelvétel szerint ennek oka az is, hogy a végrehajtói kar egyik vezetője egy szűk körű megbeszélésen maga is beszél a hírzárlatról, és hallgatóságát munkaügyi következményekkel fenyegeti arra az esetre, ha valami mégis kiszivárogna.

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő közben írásban kérdezte az eljárásról Polt Péter legfőbb ügyészt, aki a múlt csütörtökön annyit válaszolt, hogy a vonatkozó jogszabályok értelmében nincs lehetősége válaszolni. Ebben már az is beszédes volt, hogy tagadni Polt már nem tudott.

Ezen a napon már Gulyás Gergely is válaszolt a kormányinfón egy ezzel kapcsolatos kérdésre, és Schadl nevét ugyan nem említette, de annyit elismert, hogy tud az ügyről, az újságban olvasta, és „valamilyen korrupciós ügy miatt” történt a letartóztatás. Hadházy az Azonnalinak adott interjújában ekkor már beszélt a kenőpénzekről, és arról is, hogy a szálak az Igazságügyi Minisztérium felsővezetéséig nyúlhatnak.

A hvg.hu szerint a botrány valószínűleg mostanra duzzadt akkorára, hogy nem lehetett tovább titokban tartani, ezért az ügyészség a dolog elé menve maga dobta be kedden Völner nevét, és a politikus azóta le is mondott minisztériumi poszjairól.

A 24.hu kedden megtudta azt is, hogy az ügy gyanúsítottjait már régóta figyelték a hatóságok.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt