Letartóztatták Dzsamál Hasogdzsi egyik feltételezett gyilkosát

külföld
2021 december 07., 16:56
comments 1

Franciaországban, a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren vette őrizetbe a francia rendőrség Khaled Aedh Al-Otaibit, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze volt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásához. A szintén szaúdi állampolgárságú, 33 éves gyanúsított a szaúdi királyi testőrség korábbi tagja, a saját útlevelével utazott, nem rejtőzködött, pedig ő is egyike annak a 26 szaúdi állampolgárnak, akikre a gyilkosság miatt több országban is körözést adtak ki.

Dzsamál Hasogdzsi a Washington Post újságírójaként a szaúdi kormány kemény kritikusa volt, és szaúdi kommandósok ölték meg Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán 2018 októberében. A szaúdi kormány szerint a gyilkosságot semmiképp sem parancsra követték el, ők csak arra akarták rávenni Hasogdzsit, hogy térjen haza Szaúd-Arábiába. Nyugati országok titkosszolgálatai és a török hírszerzés szerint azonban nagyon is parancsra történt a dolog, sőt ez a parancs az uralkodóház legfelső köreiből érkezett. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.