Már több mint tízezer forintba kerül egy négyfős karácsonyi menü

gazdaság
2021 december 07., 07:26
comments 6

Négy év alatt harmadával drágult meg a karácsonyi menü ára, a leggyorsabb áremelkedést az elmúlt egy évben tapasztalták a hvg.hu-nál, ahol ötödik éve nézik meg minden karácsony előtt, hogy mennyiből jönne ki egy átlagos karácsonyi menü négy főre. A lap szerint idén először már nem lehet megúszni tízezer forint alatt a négyfős karácsonyi vacsorát, ami közel 11 ezerbe, pontosan 10927 forintba került. Tavaly ez még tízezer alatt volt, azóta 1024 forinttal drágábban lehet megvásárolni az ünnepi menü hozzávalóit. A hvg.hu azt írja, a drágulásból a nagyobbik részt az eleve nagyobb tételt jelentő húsok árának növekedése tette ki: a darált sertéshús esetében a tavalyi, 647 forintos átlagárhoz képest már 755 forinttal kell számolni, a halfilénél pedig még az októberi árhoz képest is száz forinttal drágább, 2400 forintos kilónkénti árat, ami kétszáz forinttal, vagyis majdnem tíz százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, és duplája annak, amit 2007-ben (még magasabb áfateher mellett) kértek érte.

A zöldségek és a tejtermékek ára nem változott nagyot, áresést pedig egyedül a máknál tapasztaltak.

Októberben az EU-ban Magyarországon mérték a harmadik legmagasabb inflációt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.