Az EU-ban Magyarországon mérték a harmadik legmagasabb inflációt

gazdaság
2021 november 17., 12:33
comments 1

Októberben az Európai Unió országaiban az átlagos éves infláció 4,4 százalék volt, ezen belül az eurózóna országaiban 4,1 százalékos átlagos drágulást mértek. Egy hónappal korábban az uniós átlag 3,4 százalék, egy évvel korábban pedig 0,3 százalék volt – írja a G7 az Eurostat ma közzétett adatai alapján.

  • A legalacsonyabb inflációt októberben éves szinten Máltán mérték (1,4%), a második helyen Portugália (1,8%), a harmadikon pedig Finnország és Görögország (2,8%) áll.
  • A legmagasabb az inflációt Litvániában (8,2%) mérték, ezt követte Észtország (6,8%), majd Magyarország (6,6%).

A G7 azt írja, bár magyar lakossági fogyasztók a rezsicsökkentés (árbefagyasztás) miatt közvetlenül nem érzékelik az energiaárak növekedését, az ipari fogyasztókat ez nem védi, és a megugró költségek a fogyasztói árakban is megjelennek.

A KSH legutóbbi adatai szerint októberben 6,5 százalékkal nőttek az árak. Azóta a kormány 480 forintban maximalizálta az üzemanyagok literenkénti árát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.