Rohingya menekültek 150 milliárd dolláros kártérítésre perlik a Facebookot

külföld
2021 december 07., 05:15
comments 2

Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba menekült rohingyák csoportja beperelte a Facebookot, azt állítva, hogy a közösségi oldal nem tett semmit azért, hogy a rohingyák elleni gyűlöletbeszédet korlátozza 2017-ben, amikor a buddhista többségű Mianmar katonasága népirtást hajtott végre az ország muszlim kisebbsége ellen. Becslések szerint legalább tízezer ember halhatott meg, és sok százezer embernek kellett elmenekülnie otthonából.

Menekülő rohingyák partot érése a Naf folyó bangladesi oldalán. A háttérben valami ég Mianmar rohingyák lakta tartományában, Rakhine-ben.
photo_camera Menekülő rohingyák partot érése a Naf folyó bangladesi oldalán. A háttérben valami ég Mianmar rohingyák lakta tartományában, Rakhine-ben. Fotó: Ahmed Salahuddin/NurPhoto

A BBC beszámolója szerint a tucatnyi rohingya menekült összesen 150 milliárd dollárnyi kártérítést követel a Facebook frissen létrehozott anyavállalatától, a Metától. A beadvány szerint a vállalat éveken át nem tett semmit azért, hogy gyűlöletkeltő, hamis információk áramoljanak a felületén. A kártérítést követelők ügyvédi levele szerint a Facebook algoritmusra felerősítette a rohingyákkal szembeni gyűlölködő posztokat, és a vállalat ugyan tisztában volt a politikai helyzettel Mianmarban, mégsem tettek azért semmit, hogy több moderátor és tényellenőr ellenőrizze a posztokat. Emellett a vállalat nem vagy csak késve vett le olyan posztokat, melyekben a rohingyák elleni erőszakra szólítottak fel. Még azután sem tettek megfelelő lépéseket, hogy a nemzetközi segélyszervezetek és a média is beszámolt a helyzetről.

A Reuters egy korábbi nyomozása során megállapította, hogy már 2013-tól kezdve fellelhetőek voltak olyan posztok, melyek a rohingyák tömeges megöléséről szóltak, és ezek simán fennmaradhattak a közösségi oldalon. A Facebooknak több mint 20 millió felhasználója van az országban, és sokak számára ez az elsődleges tájékozódási forrás.

A Facebook 2018-ban elismerte, hogy nem tettek eleget azért, hogy a rohingyák elleni erőszak szításának és a gyűlöletbeszédnek elejét vegyék. A vállalat által felkért független vizsgálat is arra jutott, hogy a platform egy olyan megengedő környezetet teremtett, amely megágyazott az emberi jogi visszaéléseknek. 2018-ban az ENSZ is azzal vádolta meg a Facebookot, hogy lassan és nem hatékonyan reagáltak a kialakult helyzetre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.