Elismerte a magyar külügy, hogy schengeni vízumot adott Lukasenka bizalmasának

külföld
2021 december 08., 17:28
comments 11

Megerősítette a Külügyminisztérium, hogy schengeni vízumot adott Vlagyimir Bazanovnak, a Belarusz Labdarúgó-szövetség vezetőjének és Aljakszandr Lukasenka bizalmi emberének – írja a Szabad Európa. Bazanovot, aki Észtország, Lettország és Litvánia tiltólistáján is szerepel, december elején fogták el Csehországban, ahonnan hamarosan kiutasították. A cseh hatóságok megerősítették, hogy a fehérorosz politikus magyar vízummal léphetett be az Európai Unió schengeni határán. A prágai magyar nagykövetség akkor nem cáfolta a vízumkiadást, csak annyit közölt, egyéni ügyekben nem adhat felvilágosítást.

Vlagyimir Bazonov
photo_camera Vlagyimir Bazanov Fotó: Facebook

A magyar külügy most a Szabad Európa kérdésére közölte, hogy Svájc nevében eljárva adták ki a vízumot, egészen pontosan azt a „vízumképviselet keretében eljárva, Svájc nevében adta ki a területileg illetékes magyar konzulátus 2021. május 21-én”. A portál hozzáteszi, hogy ebben az esetben is Magyarország bírálta el a kérelmet.

Bazanov a fehérorosz női fociválogatottat kísérte Csehországba. A válogatottnak előtte Cipruson volt meccse, ahová a szövetség vezetője a nejével szintén elkísérte a csapatot, Ciprus azonban nem a schengeni övezet része.

Azt nem árulta el a magyar külügy, hogy Bazanovék jártak-e Magyarországon, és hogy adott-e a kormány más belarusz állampolgároknak is schengeni vízumot, azt viszont közölte, hogy olyan személy biztos nem kapott ilyet, aki minden schengeni országból ki van tiltva.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.