2032-ig már nem kell a roaminggal bajlódnunk Európában

eu
2021 december 09., 11:44
comments 3

Az EU Tanácsa és a Parlament csütörtökön megállapodtak, hogy elfogadják az Európai Bizottság javaslatát, és 10 évvel meghosszabbítják a roaming díjak eltörléséről szóló szabályt.

A roaming díjat akkor kell fizetni, ha az ember külföldön telefonál, sms-ezik, netezik, bármilyen adatforgalmat végez a telefonján. A díj 2017-es eltörlése óta az EU-n belül azonban nincs ilyen költség, hanem mindenki olyan percdíjért és adatforgalmi díjért használja a telefonját, mintha otthon lenne. Plusz költséget felszámítani nem lehet, legalábbis három hónapig. Utána már vagy venni kell egy helyi előfizetést, vagy felszámolhatják a roaming díjat a szolgáltatók.

A turisták is szeretik.
photo_camera A turisták is szeretik. Fotó: GERGELY BESENYEI/AFP

Az díj eltörléséről szóló eredeti szabály 2022 január 30-án lejárt volna, de most 2032-ig meghosszabbították.

Ez talán a legnépszerűbb intézkedés, amit az EU az elmúlt öt évben hozott. (EU Bizottság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.