Elítélték Jimmy Lai hongkongi ellenzéki médiavállalkozót

2021 december 9., csütörtök 5:17
1

Csütörtökön úgy döntött a bíróság, a médiamogul és két társa bűnös, mert részt vettek a Tienanmen téri vérengzés évfordulóján engedély nélkül tartott virrasztáson - írja a BBC.

A megemlékezésen ezrek vettek részt még tavaly júniusban, köztük ellenzéki politikusok és aktivisták, akik közül több mint húszat szintén megvádoltak. Lai és két társa voltak az utolsók, akik ügyében ítéletet hoztak, mert míg a megvádolt emberek többsége elismerte, ők tagadták bűnösségüket.

Jimmy Lai 2020. június 16-án, még szabadlábon. Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

A tárgyaláson azt mondták, a felhozott vádakkal ellentétben nem buzdítottak senkit arra, hogy csatlakozzanak hozzájuk a gyűlésen, egyszerűen csak gyertyát akartak gyújtani a lemészárolt tüntetők emlékére. A bíró nem értett egyet, és úgy látta, a céljuk az volt, hogy ellenállásukat kifejezzék és a rendőrség ellen tüntessenek.

A három vádlott ellen december 13-án hoznak ítéletet, akár öt év börtönt is kaphatnak.

Jimmy Lai sosem félt kritizálni Pekinget, különféle indokokkal már több elmarasztaló ítéletet hoztak ellene, jelenleg is börtönben van egy 2019-es demokráciapárti tiltakozás miatt.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt