Elítélték Jimmy Lai hongkongi ellenzéki médiavállalkozót

külföld
2021 december 09., 05:17
comments 1

Csütörtökön úgy döntött a bíróság, a médiamogul és két társa bűnös, mert részt vettek a Tienanmen téri vérengzés évfordulóján engedély nélkül tartott virrasztáson - írja a BBC.

A megemlékezésen ezrek vettek részt még tavaly júniusban, köztük ellenzéki politikusok és aktivisták, akik közül több mint húszat szintén megvádoltak. Lai és két társa voltak az utolsók, akik ügyében ítéletet hoztak, mert míg a megvádolt emberek többsége elismerte, ők tagadták bűnösségüket.

Jimmy Lai 2020. június 16-án, még szabadlábon.
photo_camera Jimmy Lai 2020. június 16-án, még szabadlábon. Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

A tárgyaláson azt mondták, a felhozott vádakkal ellentétben nem buzdítottak senkit arra, hogy csatlakozzanak hozzájuk a gyűlésen, egyszerűen csak gyertyát akartak gyújtani a lemészárolt tüntetők emlékére. A bíró nem értett egyet, és úgy látta, a céljuk az volt, hogy ellenállásukat kifejezzék és a rendőrség ellen tüntessenek.

A három vádlott ellen december 13-án hoznak ítéletet, akár öt év börtönt is kaphatnak.

Jimmy Lai sosem félt kritizálni Pekinget, különféle indokokkal már több elmarasztaló ítéletet hoztak ellene, jelenleg is börtönben van egy 2019-es demokráciapárti tiltakozás miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.