Idén újra rekordszámú újságírót börtönöztek be

Média
2021 december 09., 09:24

Ismét rekordszámú újságíró volt börtönben, és legkevesebb 24 újságírót gyilkoltak meg munkájával összefüggésben az idén a New York-i székhelyű Bizottság az Újságírók védelmére (CPJ) nevű újságíró-jogvédő szervezet csütörtökön hajnalban kiadott éves jelentése szerint.

Ebben az évben - december 1-jéig - 293 újságíró volt börtönben, míg tavaly 280. Azokon kívül, akiket bizonyítottan munkájukkal összefüggésben gyilkoltak meg, 18-an haltak meg úgy, hogy gyaníthatóan a munkájukért ölték meg őket, de túl nehéz volna bizonyítani ezt az indítékot - fogalmaz jelentésében a szervezet.

Wa Lone a szeptember 3-i ítélethirdetés előtt
photo_camera Va Lon (Wa Lone) – akit azért ítéltek el, mert újságíróként beszámolt a rohingyák ellni mianmari népirtásról. Fotó: Ye Aung Thu/AFP

A dokumentum kiemeli: noha a bebörtönzések indoka országonként nagyon eltérő, a rekordszámú eset jól érzékelteti a világban zajló politikai felfordulást és a független újságírással szembeni egyre nagyobb türelmetlenséget.

„Ez már a hatodik egymást követő év, amelyben a CPJ adatai szerint rekordot dönt a börtönben lévő újságírók száma” - állapította meg közleményében Joel Simon, a nonprofit szervezet ügyvezető igazgatója.

A szervezet 40 éve tartja számon az újságírók elleni erőszakcselekményeket és törvénytelenségeket. „Az újságírók számára óriási nehézséget jelent, hogy a kormányok egyre eltökéltebben akarják az ellenőrzésük alatt tartani és érdekeiknek megfelelően tárni a nyilvánosság elé az információkat. Különösen szomorú, hogy Mianmarban - a február 1-jei katonai hatalomátvétel óta - és Etiópiában ismét elnyomják a sajtószabadságot” - fogalmazott Simon.

A legtöbb újságíró - 50 - Kínában volt börtönben az idén, utána Mianmar következik 26-tal, aztán Egyiptom 25-tel, Vietnám 23-mal és Fehéroroszország 19-cel a CPJ adatai szerint. Az idei jelentés említi meg először a Hongkongban bebörtönzött újságírókat.
A nyugati féltekén az újságírók számára továbbra is Mexikó a legveszélyesebb ország, mert a szervezett bűnözést és a korrupciót felfedni akaróktól rendszeresen így szabadulnak meg a bűnözők - írta a CPJ.

(MTI/Reuters/AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.