Idén újra rekordszámú újságírót börtönöztek be

2021 december 9., csütörtök 9:24
7

Ismét rekordszámú újságíró volt börtönben, és legkevesebb 24 újságírót gyilkoltak meg munkájával összefüggésben az idén a New York-i székhelyű Bizottság az Újságírók védelmére (CPJ) nevű újságíró-jogvédő szervezet csütörtökön hajnalban kiadott éves jelentése szerint.

Ebben az évben - december 1-jéig - 293 újságíró volt börtönben, míg tavaly 280. Azokon kívül, akiket bizonyítottan munkájukkal összefüggésben gyilkoltak meg, 18-an haltak meg úgy, hogy gyaníthatóan a munkájukért ölték meg őket, de túl nehéz volna bizonyítani ezt az indítékot - fogalmaz jelentésében a szervezet.

Va Lon (Wa Lone) – akit azért ítéltek el, mert újságíróként beszámolt a rohingyák ellni mianmari népirtásról. Fotó: Ye Aung Thu/AFP

A dokumentum kiemeli: noha a bebörtönzések indoka országonként nagyon eltérő, a rekordszámú eset jól érzékelteti a világban zajló politikai felfordulást és a független újságírással szembeni egyre nagyobb türelmetlenséget.

„Ez már a hatodik egymást követő év, amelyben a CPJ adatai szerint rekordot dönt a börtönben lévő újságírók száma” - állapította meg közleményében Joel Simon, a nonprofit szervezet ügyvezető igazgatója.

A szervezet 40 éve tartja számon az újságírók elleni erőszakcselekményeket és törvénytelenségeket. „Az újságírók számára óriási nehézséget jelent, hogy a kormányok egyre eltökéltebben akarják az ellenőrzésük alatt tartani és érdekeiknek megfelelően tárni a nyilvánosság elé az információkat. Különösen szomorú, hogy Mianmarban - a február 1-jei katonai hatalomátvétel óta - és Etiópiában ismét elnyomják a sajtószabadságot” - fogalmazott Simon.

A legtöbb újságíró - 50 - Kínában volt börtönben az idén, utána Mianmar következik 26-tal, aztán Egyiptom 25-tel, Vietnám 23-mal és Fehéroroszország 19-cel a CPJ adatai szerint. Az idei jelentés említi meg először a Hongkongban bebörtönzött újságírókat.
A nyugati féltekén az újságírók számára továbbra is Mexikó a legveszélyesebb ország, mert a szervezett bűnözést és a korrupciót felfedni akaróktól rendszeresen így szabadulnak meg a bűnözők - írta a CPJ.

(MTI/Reuters/AFP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt