Az EU tizenöt tagállama negyvenezer afgán menekült befogadásáról állapodott meg

külföld
2021 december 10., 05:36

Az AFP szerint a negyvenezer menekült közül 25 ezret Németország fogad be, háromezer embert Hollandia, Spanyolország és Franciaország egyenként 2500-at, a többi ország pedig ennél kevesebbet. Ylva Johansson belügyi biztos szerint az afgán menekültek befogadása „a szolidaritás lenyűgöző megnyilvánulása”.

photo_camera Fotó: POOL/Getty Images via AFP

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) nemrég felszólította az Európai Uniót, hogy öt éven belül biztosítson menedéket 42 500 afgán menekültnek, amit az EU több tagállama elutasított. Az UNHCR adatai szerint a radikális iszlamista tálibok augusztusi hatalomátvétele óta 85 ezer afgán menekült el hazájából, egy részük pedig súlyos körülmény között él. Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa emiatt sürgette az uniót, hogy az emberek felét fogadja be.

Az amerikai csapatok kaotikus afganisztáni kivonása nyomán 24 uniós tagállam 28 ezer afgán menekültet fogadott be. Főleg olyan emberekről van szó, akik korábban a dél-ázsiai országban állomásozó külföldi erőket szolgálták, illetve egyéb okok miatt kellett tartaniuk a tálibok megtorlásától. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.