Az EU tizenöt tagállama negyvenezer afgán menekült befogadásáról állapodott meg

külföld
2021 december 10., 5:36

Az AFP szerint a negyvenezer menekült közül 25 ezret Németország fogad be, háromezer embert Hollandia, Spanyolország és Franciaország egyenként 2500-at, a többi ország pedig ennél kevesebbet. Ylva Johansson belügyi biztos szerint az afgán menekültek befogadása „a szolidaritás lenyűgöző megnyilvánulása”.

photo_camera Fotó: POOL/Getty Images via AFP

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) nemrég felszólította az Európai Uniót, hogy öt éven belül biztosítson menedéket 42 500 afgán menekültnek, amit az EU több tagállama elutasított. Az UNHCR adatai szerint a radikális iszlamista tálibok augusztusi hatalomátvétele óta 85 ezer afgán menekült el hazájából, egy részük pedig súlyos körülmény között él. Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa emiatt sürgette az uniót, hogy az emberek felét fogadja be.

Az amerikai csapatok kaotikus afganisztáni kivonása nyomán 24 uniós tagállam 28 ezer afgán menekültet fogadott be. Főleg olyan emberekről van szó, akik korábban a dél-ázsiai országban állomásozó külföldi erőket szolgálták, illetve egyéb okok miatt kellett tartaniuk a tálibok megtorlásától. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt