Úszószövetség: Turi György gyakran alkalmazott testi fenyítést

sport
2021 december 10., 12:06

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) bocsánatot kért azoktól a sportolóktól, akiket Turi György negyvenéves pályafutása során fizikailag vagy lelkileg bántalmazott. Az ügy kivizsgálására létrehozott öttagú vizsgálóbizottság három időszakra bontva vizsgálta a Kőbánya SC-nél dolgozó edző munkásságát, pénteken hozták nyilvánosságra a jelentést.

Megállapították, hogy a 80-as, 90-es években számos esetben, a kétezres évektől elszórtabban volt jelen Turi György edzésmódszereiben a testi fenyítés, ugyanakkor az utóbbi időszakban is nem megengedhető hangnemben és módon kommunikált versenyzőivel, akik közül sokan ezt lelki bántalmazásként élték meg.

Turi a versenyzőket gyakran testi fenyítésben részesítette, ha fegyelmezetlennek látta őket.Bántalmazásokból származó sérülésekről egyetlen nyilatkozó sem számolt be, a szülőknek nem szóltak, vagy ha igen, azok nem látták szükségesnek a beavatkozást a tréner nevelési módszereibe.

A nőkkel kapcsolatban gyakori volt a versenyzők súlyproblémájának emlegetése, ez gyakran bulimiás tünetekhez vezetett.A MÚSZ több mint 100 embert hallgatott meg, többen arról számoltak be, hogy Turi személyes sértésnek vette a rossz eredményeket, és ilyenkor segítség helyett inkább nem állt szóba versenyzőivel, akiket manipulált és gyakran egymás ellen fordított.

A bizottság jelentéséből kiderült, hogy a nyolcvanas években versenyző sportolók a mai napig lelki tehernek érzik a korábbi bántalmazásokat, és még mindig nem dolgozták fel őket teljes mértékben. Turi György korábbi nyilatkozatában a bántalmazásokat nagyrészt elismerte, és a bizottság előtt is bocsánatot kért a megbántott versenyzőktől.

A Turival szemben felmerült szexuális jellegű bántalmazás vagy zaklatás ugyanakkor kétséget kizáró bizonyíték híján a jelentés szerint nem állapítható meg.A testület szerint a testi és lelki bántalmazásra utaló módszerek sértik az emberi méltóságot, és ellentmondanak az 1991 óta Magyarországon is hatályos gyermekjogi egyezmény alapelveinek.

A bizottság javaslatai alapján a jövőben szigorítanák az edzői licenc megszerzését, illetve annak megtartását, az áldozatoknak pedig az átélt trauma feldolgozásának elősegítésére ingyenes pszichológiai tanácsadást biztosítanak.

Turi György mesteredzõ a Kõér utcai sportuszodában tartott sajtótájékoztatón 2015. október 1-jén
photo_camera Turi György 2015. október 1-jén Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A MÚSZ továbbá közreműködik abban, hogy az edzők rendszeres továbbképzésben részesüljenek a bántalmazásmentes pedagógiai módszerekről, és lehetőségük legyen a jó gyakorlatok megismerésére, megosztására. A MÚSZ létrehoz egy olyan online platformot, amely lehetővé teszi, hogy a sportolók, az edzők és a szülők évente egyszer, egyszerű kérdőíves formában értékelhessék a munkát, pozitív vagy negatív élményeiket egyaránt. Mindemellett a szervezet nemzetközi mintára fair play-díjat alapít a legemberségesebb edzőknek, a sportolók véleménye alapján.

A vizsgálóbizottság elnöke Ugrin Tamás ügyvéd volt, tagjai pedig Danks Emese, a MÚSZ gyermekvédelmi bizottságának vezetője, kommunikációs szakértő, Tausz Katalin szociológus, Becsky András, a MÚSZ alelnöke és Bohus Richárd olimpikon, világ- és Európa-bajnoki érmes, a sportolói bizottság elnöke.

A bizottság ugyanakkor megjegyezte, hogy a sérelmet szenvedett sportolók közül is volt, aki azt nyilatkozta, hogy Turi segítette őket pénzzel, utazással és különböző szívességekkel. Több esetben is a sportolók "szülő-gyerek viszonyt" emlegettek vele kapcsolatban.

„Menjenek haza röfögni”

Novemberben sorra álltak elő Turi egykori tanítványai, hogy az edző erőszakos, megalázó módszereket alkalmazott.

Reményi Diána például azt nyilatkozta, hogy Szepesi Nikolett akkora pofonokat kapott, hogy a második emeletről is hallották. Elmondása szerint a tizenéves lányokat rendszeresen mérlegre állította a többiek előtt, és ha húsz dekát híztak, közölte velük, menjenek haza röfögni.

Bár Turi 2013-as szavai szerint szükséges, el-elcsattanó pofonokról volt szó, Kiss Noémi író, egykori úszó szerint előfordult, hogy Turi berángatott egy fiút a vécébe, majd ott agyba-főbe verte. Erőszakról beszélt Cseh László is.

Az egykori tanítványok közül Kozma Dominik, Szepesi Nikolett és Dara Eszter is megszólalt nyilvánosan. Utóbbi állítása szerint Turi zaklatta is őt, Pekingben maga mellé ültette, és puszilgatni kezdte a nyakát.

A Kőbánya SC dönt

Turi már korábban lemondott az Úszószövetségben betöltött tisztségeiről, további munkájáról a Kőbánya SC-nek kell döntenie, mondta Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke. A klub egy hete közölte, hogy vizsgálatuk alapján nem vonták meg a bizalmat Turitól, aki élvezi az egyesület elnökségének, az edzői kollektívának, a versenyzőknek és a gyermeküket a KSC-be úszni hozó szülőknek a bizalmát. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.