A főváros cégeinek szakszervezetei a kormánytól kérnek pénzt a béremelésre

Budapest
2021 december 12., 11:16
comments 1

„A fővárosi cégeknél és intézményeknél működő szakszervezetek kompenzációt várnak a kormánytól az iparűzési adó elvonása miatt annak érdekében, hogy végrehajtható legyen a korábban megkötött bérmegállapodás” – mondta az Inforádiónak az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Naszályi Gábor szerint az "érintett szakszervezetek továbbra is azt gondolják, hogy ha csökkennek a bevételek, akkor kizárt dolog, hogy a szükséges plusz forrásokat a munkavállalók bérén lehet megtakarítani."

"Azzal sem értünk egyet, hogy a dolgozókon spóroljanak, de azzal sem, hogy egy előre tervezett megállapodás bevételi oldala csökkenjen. A megállapodás lényege éppen az volt, hogy közösen kérjük a kormányt a kompenzációra, ez lesz a fővárosi közgyűlésben is a jövő héten"

tette hozzá az érdekvédelmi vezető. Naszályi elmondása szerint a fővárosnak még kialkudott bérfejlesztésre sincs fedezete.

"A következő három évre a minimálbér és a bérminimum átlaga plusz két százalék volt az előirányzat; azt a féket tette rá a tulajdonos, hogy ha ez meghaladja a 15 százalékot, akkor a 15 százalék fölötti részről újra egyeztetünk. Ezt írtuk alá Karácsony Gergely főpolgármesterrel. Ez ma annyit jelent, hogy 19,1 százalék, amiből fixen oda kell adni 15-öt, és a 4,1-ről kellene egyeztetni. Jelen pillanatban azonban a 15 százalékra sem tud fedezetet nyújtani a főváros. Erre lenne megoldás a kompenzáció"

- mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.