Öt év alatt sikerült megmenteni a legritkább nagy-britanniai hüllő, a fürge gyík élőhelyét

környezetvédelem
2021 december 12., 14:46

Öt évig tartó erőfeszítéssel sikerült helyreállítani Nagy-Britanniában többféle állat, köztük a legritkább nagy-britanniai hüllő, a fürge gyík kulcsfontosságú élőhelyét.

A dél-angliai Hampshire-ben és Sussexben, a South Downs Nemzeti Parkban 41 helyen állították vissza a fenyért, a sík, általában mészben szegény, savas talajon termő törpecserjékkel ritkásan benőtt élőhelyet. Az emberi segítséggel kialakított élőhelyek együttes nagysága 18 ezer futballpályányi.

A Heathlands Reunited kezdeményezés, ami a lottóbevételekből kapott 2 millió fontot a természeti örökség védelmére, lehetővé tette olyan veszélyeztetett fajok visszatérését és regenerálódását, mint a mezei tücsök, a bujkáló poszáta, az erdei pacsirta vagy a nádi varangy.

Fürge gyík Bajorországban 2020. április 12-én
photo_camera Fürge gyík Bajorországban 2020. április 12-én Illusztráció: Nicolas Armer/dpa via AFP

A nemzeti park szóvivője szerint égető szükség volt a programra, mert az eredeti fenyéreknek már csak kevesebb mint 1 százaléka maradt meg a park területén, az is nagyon szétaprózva, ami veszélyeztette az elszigetelt foltokban élő fajok túlélését.

A helyreállított helyek között szerepel a tudományos szempontból különösen jelentős Woolmer-erdő, ami Nagy-Britannia 12 őshonos hüllő- és kétéltűfajának ad otthont, és az új besorolás szerint már „kedvező feltételeket” kínál a vadvilágnak.

A Heathlands Reunited a biodiverzitási sikertörténetek egyike Nagy-Britanniában – mondta a nemzeti parkokat felügyelő hatóság egy magas rangú vezetője. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.