Öt év alatt sikerült megmenteni a legritkább nagy-britanniai hüllő, a fürge gyík élőhelyét

2021 december 12., vasárnap 14:46

Öt évig tartó erőfeszítéssel sikerült helyreállítani Nagy-Britanniában többféle állat, köztük a legritkább nagy-britanniai hüllő, a fürge gyík kulcsfontosságú élőhelyét.

A dél-angliai Hampshire-ben és Sussexben, a South Downs Nemzeti Parkban 41 helyen állították vissza a fenyért, a sík, általában mészben szegény, savas talajon termő törpecserjékkel ritkásan benőtt élőhelyet. Az emberi segítséggel kialakított élőhelyek együttes nagysága 18 ezer futballpályányi.

A Heathlands Reunited kezdeményezés, ami a lottóbevételekből kapott 2 millió fontot a természeti örökség védelmére, lehetővé tette olyan veszélyeztetett fajok visszatérését és regenerálódását, mint a mezei tücsök, a bujkáló poszáta, az erdei pacsirta vagy a nádi varangy.

Fürge gyík Bajorországban 2020. április 12-én Illusztráció: Nicolas Armer/dpa via AFP

A nemzeti park szóvivője szerint égető szükség volt a programra, mert az eredeti fenyéreknek már csak kevesebb mint 1 százaléka maradt meg a park területén, az is nagyon szétaprózva, ami veszélyeztette az elszigetelt foltokban élő fajok túlélését.

A helyreállított helyek között szerepel a tudományos szempontból különösen jelentős Woolmer-erdő, ami Nagy-Britannia 12 őshonos hüllő- és kétéltűfajának ad otthont, és az új besorolás szerint már „kedvező feltételeket” kínál a vadvilágnak.

A Heathlands Reunited a biodiverzitási sikertörténetek egyike Nagy-Britanniában – mondta a nemzeti parkokat felügyelő hatóság egy magas rangú vezetője. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt