527 millió forintot követel vissza a belügy az Országos Roma Önkormányzattól

POLITIKA
2021 december 13., 08:06
comments 3

Rendkívüli közgyűlést rendeztek volna hétfőn az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Dohány utcai székházában, de Agócs János elnök a járványhelyzetre hivatkozva fertőtlenítést rendelt el, így az most elmarad - írja a Népszava.

A lap szerint a közgyűlést főleg a Lungo Drom képviselői kezdeményezték, és annak összehívását elég morcos hangulatú levelezés előzte meg. Langerné Victor Katalint, a belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárát a Lungo Drom frakcióvezetője, Csóka János kereste meg kérdéseivel, mire az államtitkár úgy reagált, hogy közölte, „jogosulatlanul igénybe vett támogatás miatt” az ORÖ-nek vissza kell fizetni összesen 527 millió forintos támogatást. Az erről szóló fizetési felszólítást november 25-én vették át az ORÖ-ben, a visszafizetési kötelezettség teljesítésére ettől számítva 30 nap áll rendelkezésre.

Ezt a levelezést Csóka továbbította az ORÖ elnökének, kérve, hogy hívja össze a rendkívüli közgyűlést a csődközeli helyzet miatt. Nem tette, viszont írt egy tiltakozó levelet a helyettes államtitkárnak, arra kérve őt, hogy a „politikai felelősségének kérdését is megvizsgálva” tartózkodjon az ORÖ ügyeinek „szubjektív módon történő interpretálásától”, valamint attól, hogy a közgyűlés tagjainak „hiányos és/vagy félrevezető tájékoztatást” adjon. Agócs szerint ugyanis a követelés nem jogos, állítja, hogy erről korábban már beszámolt a minisztériumnak.

Az ORÖ egyik név nélkül nyilatkozó képviselője a Népszavának azt mondta, a pénzt, amit a minisztérium most vissza szeretne kapni, még 2016-ban költötték el, amikor az ORÖ megyei irodákat hozott létre mindenféle jogalap nélkül. A képviselő szerint ez egyfajta büntetés, mert nem a „kormány emberét”, azaz Farkas Félixet választották meg a roma nemzetiségi lista vezetőjévé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.