527 millió forintot követel vissza a belügy az Országos Roma Önkormányzattól

2021 december 13., hétfő 8:06
3

Rendkívüli közgyűlést rendeztek volna hétfőn az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Dohány utcai székházában, de Agócs János elnök a járványhelyzetre hivatkozva fertőtlenítést rendelt el, így az most elmarad - írja a Népszava.

A lap szerint a közgyűlést főleg a Lungo Drom képviselői kezdeményezték, és annak összehívását elég morcos hangulatú levelezés előzte meg. Langerné Victor Katalint, a belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárát a Lungo Drom frakcióvezetője, Csóka János kereste meg kérdéseivel, mire az államtitkár úgy reagált, hogy közölte, „jogosulatlanul igénybe vett támogatás miatt” az ORÖ-nek vissza kell fizetni összesen 527 millió forintos támogatást. Az erről szóló fizetési felszólítást november 25-én vették át az ORÖ-ben, a visszafizetési kötelezettség teljesítésére ettől számítva 30 nap áll rendelkezésre.

Ezt a levelezést Csóka továbbította az ORÖ elnökének, kérve, hogy hívja össze a rendkívüli közgyűlést a csődközeli helyzet miatt. Nem tette, viszont írt egy tiltakozó levelet a helyettes államtitkárnak, arra kérve őt, hogy a „politikai felelősségének kérdését is megvizsgálva” tartózkodjon az ORÖ ügyeinek „szubjektív módon történő interpretálásától”, valamint attól, hogy a közgyűlés tagjainak „hiányos és/vagy félrevezető tájékoztatást” adjon. Agócs szerint ugyanis a követelés nem jogos, állítja, hogy erről korábban már beszámolt a minisztériumnak.

Az ORÖ egyik név nélkül nyilatkozó képviselője a Népszavának azt mondta, a pénzt, amit a minisztérium most vissza szeretne kapni, még 2016-ban költötték el, amikor az ORÖ megyei irodákat hozott létre mindenféle jogalap nélkül. A képviselő szerint ez egyfajta büntetés, mert nem a „kormány emberét”, azaz Farkas Félixet választották meg a roma nemzetiségi lista vezetőjévé.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt