Börtönre ítélték a volt dán bevándorlásügyi minisztert menekült párok törvénytelen szétválasztása miatt

külföld
2021 december 13., 18:45
comments 3
Inger Stojberg volt dán bevándorlásügyi miniszter
photo_camera Inger Stojberg volt dán bevándorlásügyi miniszter Fotó: Wiktor Dabkowski/NurPhoto

Két hónap börtönbüntetésre ítélték Inger Støjberg volt dán bevándorlásügyi minisztert, miután egy dániai bíróság bűnösnek találta egy menekült pár törvénytelenül történt szétválasztásának ügyében. A törvénytelenség oka az volt, hogy több esetben a férfitől elválasztott nők nem töltötték be 18. életéveiket.

Støjberg a vád szerint megsértette az emberi jogokról szóló európai egyezményt azzal, hogy elrendelte a párok szétválasztását, akik közül többeknek gyermeke is volt. A bíróság kimondta továbbá, hogy a miniszter, aki a szeptemberben kezdődött perben végig ártatlannak vallotta magát, szándékosan sértette meg a miniszteri beosztásáról rendelkező törvényt.

Bár a büntetést nem függesztették fel, Dániában a hat hónapnál rövidebb büntetésre ítélt elkövetők számára a jog lehetőséget biztosít, hogy elektronikus megfigyelés alatt töltsék le büntetésüket, ami azt jelenti, hogy Støjberg valószínűleg nem megy börtönbe. A parlamentnek arról még döntenie kell, hogy megfosztja-e őt a képviselői tisztségétől, mert jelenleg is a parlament tagja.

Støjberg 2015 és 2019 között volt a jobboldali-populista dán kormány bevándorlásügyi minisztere. 2016-ban a miniszter utasítására 23 párt választottak külön ügyeik eseti vizsgálata nélkül, majd különböző bevándorlóknak fenntartott központokban helyezték el őket, mialatt az ügyeik kivizsgálása folyamatban volt. A döntést utólag jogellenesnek találták, mivel a bevándorlási hivatal nem vizsgálta az egyedi eseteket, így derült fény arra, hogy több alkalommal úgy választottak szét párokat, hogy a pár egyik fele nem töltötte be a 18. életévét.

Støjberg ismert bevándorlásellenes nézeteiről és politikájáról. Büszkélkedett azzal, hogy több mint 110, a külföldiek jogait korlátozó törvénymódosítást fogadott el. Hivatali ideje alatt olyan törvényt is elfogadott, amely lehetővé tette a menekültek vagyonának elkobzását, hogy finanszírozni lehessen a Dániában való ellátásukat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.