Macron első budapesti útja Heller Ágnes sírjához vezetett

GYÁSZ
2021 december 13., 13:48
comments 4
photo_camera Emmanuel Macron Heller Ágnes sírjánál a Kozma utcai temetőben 2021. december 13-án Fotó: Peter Lakatos/MTI

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök hivatalos budapesti programját megelőzően magánlátogatást tett a Kozma utcai zsidó temetőben, és lerótta kegyeletét Heller Ágnes filozófus sírjánál - közölte honlapján a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz).

A temető bejáratánál Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Kardos Péter főrabbi fogadta a francia köztársasági elnököt, aki találkozott Heller Ágnes családjával is.

A francia elnök nagy tisztelője volt Hellernek, akivel 2019-ben találkozott Párizsban, nem sokkal azelőtt, hogy a filozófus meghalt.

Macron korábban név szerint említette Hellert, amikor az ELLE Magazin megkérdezte tőle, kik azok a nők, akiket leginkább fontosnak, inspirálónak tart az életében.

A Kozma utcai központi Holokauszt Emlékműnél Emmanuel Macron főhajtással emlékezett a vészkorszak magyarországi áldozataira, ahol emlékkövet helyezett el.

photo_camera Heisler András, Emmanuel Macron és Kardos Péter a Kozma utcai temetőben 2021. december 13-án Fotó: >Peter Lakatos<

Heisler Heller Ágnes egyik művének francia fordítását adta ajándékba Macronnak, és kezdeményezte, hogy legközelebb tekintse meg a Dohány utcai zsinagógát, és találkozzon a magyar zsidóság képviselőivel.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt