Macron első budapesti útja Heller Ágnes sírjához vezetett

GYÁSZ
2021 december 13., 13:48
Emmanuel Macron Heller Ágnes sírjánál a Kozma utcai temetőben 2021. december 13-án
photo_camera Emmanuel Macron Heller Ágnes sírjánál a Kozma utcai temetőben 2021. december 13-án Fotó: Peter Lakatos/MTI

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök hivatalos budapesti programját megelőzően magánlátogatást tett a Kozma utcai zsidó temetőben, és lerótta kegyeletét Heller Ágnes filozófus sírjánál - közölte honlapján a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz).

A temető bejáratánál Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Kardos Péter főrabbi fogadta a francia köztársasági elnököt, aki találkozott Heller Ágnes családjával is.

A francia elnök nagy tisztelője volt Hellernek, akivel 2019-ben találkozott Párizsban, nem sokkal azelőtt, hogy a filozófus meghalt.

Macron korábban név szerint említette Hellert, amikor az ELLE Magazin megkérdezte tőle, kik azok a nők, akiket leginkább fontosnak, inspirálónak tart az életében.

A Kozma utcai központi Holokauszt Emlékműnél Emmanuel Macron főhajtással emlékezett a vészkorszak magyarországi áldozataira, ahol emlékkövet helyezett el.

photo_camera Heisler András, Emmanuel Macron és Kardos Péter a Kozma utcai temetőben 2021. december 13-án Fotó: >Peter Lakatos<

Heisler Heller Ágnes egyik művének francia fordítását adta ajándékba Macronnak, és kezdeményezte, hogy legközelebb tekintse meg a Dohány utcai zsinagógát, és találkozzon a magyar zsidóság képviselőivel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.