10 ezer forintra bírságolná a főváros a rollerszolgáltatókat a széthagyott rollerek után

közlekedés
2021 december 14., 17:24
comments 38

Tízezer forintos büntetést róhatnak ki minden szétdobált bérroller után a szolgáltatókra egy formálódó fővárosi szabályozás nyomán - írja a Népszava. A Fővárosi Önkormányzat a kerületek és a bérroller-szolgáltatók bevonásával kidolgozott egy javaslatot a budapesti rollerhelyzet rendezésére. A javaslat úgynevezett mikromobilitási pontokat alakít ki, és csak ezeken a pontokon lehetne majd letenni a különböző bérrollereket és bicikliket. A szolgáltatókat akár rollerenként 10 ezer forintra is bírságolhatják, ha megsértik ezt a szabályt.

A rollerekre vonatkozó KRESZ-módosítást régóta várják az érintettek a kormánytól, több kerület és a BKK is elküldte már a javaslatait a szaktárcának, egyelőre azonban ez nem vezetett eredményre, ezért lépett inkább a Fővárosi Önkormányzat.

A fővárosi javaslat szerint a BKK Futár nevű alkalmazása feltünteti majd a mikromobilitási pontokat is. A pontok felállításáról kézikönyvet ad ki a főváros, az ebben lefektetett szabályok alapján a kerületek alakítják majd ki ezeket a helyszíneket.

Ha a széthagyott rollerek forgalmi akadályt képeznek, akkor el is szállíthatják őket, ennek költségét is a szolgáltatóknak kell megfizetniük. A kerületek a főváros által meghatározott 10 ezer forintnál enyhébb bírságokat is kiszabhatnak a szolgáltatókra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt