18 év börtönre ítélték Szjarhej Cihanouszkit, a belarusz ellenzéket vezető Cihanouszkaja férjét

külföld
2021 december 14., 14:00

Súlyos börtönbüntetésre ítélt kedden egy fehérorosz bíróság több ellenzéki személyiséget, köztük az emigrációban élő ellenzéki vezetőnek, Szvjatlana Cihanouszkajának a férjét - jelentették hírügynökségek.

Szvjatlana Cihanouszkaja, kezében férje, Szjarhej Cihanouszki fényképével a prágai parlamentben 2021. június 9-én.
photo_camera Szvjatlana Cihanouszkaja, kezében férje, Szjarhej Cihanouszki fényképével Fotó: ROMAN VONDROUS/AFP

A már másfél éve őrizetben tartott Szjarhej Cihanouszki népszerű aktivistát és videóbloggert 18 évi börtönre ítélték. Az ellenzék egy másik vezető alakját, Mikola Sztatkevicset 14 évi, négy további vádlottat pedig 15-16 évi börtönre.

Cihanouszkaja Aljakszandr Lukasenka elnök bosszújának nevezte az ítéleteket. "A diktátor kemény és nyilvános bosszút áll" az ellenzékieken - írta a Twitteren. "Látja ezt az egész világ, mi pedig nem állunk meg!" - tette hozzá.

Az országot 1994 óta vezető Lukasenka tavaly egy minden jel alapján elcsalt választás után maradt a hatalomban. Az akkor kirobbant tüntetéseket rendkívül erőszakosan nyomta el a rezsim, ami miatt végleg megromlott a viszony Minszk és a nyugati országok között, az EU tagállamai nem is ismerik el legitim elnöknek Lukasenkát. (MTI, BBC)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.