18 év börtönre ítélték Szjarhej Cihanouszkit, a belarusz ellenzéket vezető Cihanouszkaja férjét

2021 december 14., kedd 13:00

Súlyos börtönbüntetésre ítélt kedden egy fehérorosz bíróság több ellenzéki személyiséget, köztük az emigrációban élő ellenzéki vezetőnek, Szvjatlana Cihanouszkajának a férjét - jelentették hírügynökségek.

Szvjatlana Cihanouszkaja, kezében férje, Szjarhej Cihanouszki fényképével Fotó: ROMAN VONDROUS/AFP

A már másfél éve őrizetben tartott Szjarhej Cihanouszki népszerű aktivistát és videóbloggert 18 évi börtönre ítélték. Az ellenzék egy másik vezető alakját, Mikola Sztatkevicset 14 évi, négy további vádlottat pedig 15-16 évi börtönre.

Cihanouszkaja Aljakszandr Lukasenka elnök bosszújának nevezte az ítéleteket. "A diktátor kemény és nyilvános bosszút áll" az ellenzékieken - írta a Twitteren. "Látja ezt az egész világ, mi pedig nem állunk meg!" - tette hozzá.

Az országot 1994 óta vezető Lukasenka tavaly egy minden jel alapján elcsalt választás után maradt a hatalomban. Az akkor kirobbant tüntetéseket rendkívül erőszakosan nyomta el a rezsim, ami miatt végleg megromlott a viszony Minszk és a nyugati országok között, az EU tagállamai nem is ismerik el legitim elnöknek Lukasenkát. (MTI, BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt