271 nap után megegyeztek a pártok, újra Mark Rutte lehet a holland miniszterelnök

külföld
2021 december 14., 10:38

Megszületett a megállapodás az új holland kormánykoalícióról, így ismét az országot jelenleg ügyvivő miniszterelnökként vezető Mark Rutte alakíthat kormányt, immár sorozatban negyedszer, írja a Guardian.

Mark Rutte
photo_camera Fotó: PHIL NIJHUIS/AFP

Hollandiában márciusban tartottak választásokat, és 271 nap kellett ahhoz, hogy megállapodjanak a pártok a következő kormányról. A holland választási rendszer szabályai miatt nem ritka, hogy hosszas alkudozásra és kompromisszumokra legyen szükség a kormányalakításhoz, de ez a mostani hossz új rekordnak számít.

A megállapodás értelmében Rutte jobboldali-liberális VVD pártja, a progresszív D66, a kereszténydemokrata CDA és az ortodox keresztény Christen Unie alakíthat majd kormányt. Erre még előbb a pártok tagjainak, majd szerdán a parlamentnek is rá kell bólintania. Ha ez megtörténik, akkor Rutte lesz az ország történetének leghosszabb ideje szolgáló miniszterelnöke.

Rutte azután lesz ismét miniszterelnök, hogy harmadik kormánya lemondott, miután kiderült, hogy 2012 óta több ezer családot vádoltak meg tévesen adócsalással. Az új kormány várhatóan januártól állhat majd fel. Rutte azt mondta hétfő késő este, hogy jó megállapodás született a pártok között, de az igazi kérdés az lesz, hogy hogyan ültetik ezt majd át a gyakorlatba.

A koalíciós megállapodás részleteit még nem ismerni, de az eddig kiszivárgott részletek alapján az új kormány többek között a lakhatási problémákkal, a gyerektámogatási rendszerrel készül, illetve többet költenének oktatásra és egészségügyre is.

Mark Rutte karrierjéről korábban részletesen is írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.