A rakétatudósok és az agysebészek sem feltétlenül okosabbak másoknál

TUDOMÁNY
2021 december 14., 10:48
comments 36

Egy új tanulmány szerint a rakétatudósok és az agysebészek sem feltétlenül okosabbak másoknál. A kutatók 329 repülőmérnököt és 72 idegsebészt kértek fel egy sor feladat elvégzésére, hogy teszteljék felismerőkészségüket. A tesztalanyok a korukkal, nemükkel és a szakterületükön szerzett tapasztalataikkal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak, majd a tőlük szerzett eredményeket összehasonlították a brit lakosság 18 000 tagjától korábban gyűjtött adatokkal.

A kutatással azt szerették volna kideríteni, hogy a hasonlóan nagyra értékelt szakmák képviselő tényleg szellemi fölényben vannak-e. A tanulmány szerint csak az idegsebészeknél mutatkozott jelentős különbség, ők gyorsabbak voltak problémamegoldásban, az emlékek felidézése viszont lassabban ment nekik az átlaghoz képest.

Kevés különbséget találtak a repülőmérnökök és az idegsebészek kognitív képességei között, bár az eredmények szerint előbbiek magasabb pontszámot értek el a figyelem és az olyan, fejben végzett feladatok terén, mint a tárgyak képének forgatása. Viszont az idegsebészeknek magasabb pontszáma lett a szemantikai problémamegoldásnál, például ritka szavak meghatározásában.

A tanulmány egyik szerzője, Aswin Chari, a Great Ormond Street kórház idegsebész-gyakornoka szerint a kutatás arra világított rá, hogy mindenkinek különbözőek a készségei, egyesek jobbak bizonyos dolgokban, mások más dolgokban, de mindenben jobbnak lenni másoknál nagyon nehéz. „Nem arról van szó, hogy mindenben jobbak, hanem arról, hogy bizonyos dolgokban erősebbek, és ezért jók abban, amit csinálnak.” (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.