Több mint 50 Nobel-díjas kezdeményezi a katonai kiadások csökkentését

külföld
2021 december 14., 19:59
comments 2

Több mint 50 Nobel-díjas írta alá a nyílt levelet, ami a katonai kiadások 2 százalékos csökkentését javasolja globálisan a következő 5 évben. A levél aláírói szerint a megmaradt pénz feléből egy ENSZ-pénzalapot lehetne felállítani, ami a szegénység, a klímaválság és a járványok hatásai ellen küzdene.

Az olasz fizikus, Carlo Rovelli által koordinált kezdeményezésnek komoly tere lenne a katonai kiadások csökkentésére, hiszen az utóbbi években a legtöbb ország növelte az ilyen költéseit, miután újra fegyverkezési versenybe kényszerülnek egymással. A kimutatások szerint az előző évben kb. 1981 milliárd dollárt költöttek fegyverkezésre a világ országai, ami 2,6 százalékos növekedést jelent az azelőtti évhez képest.

A legtöbbet természetesen az USA költi ilyen célokra, 778 milliárd dollárral magasan vezetik a listát, a második 252 milliárddal Kína, őket India (72,9 milliárd), Oroszország (61,7 milliárd) és az Egyesült Királyság (59.2 milliárd) követi. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.