A brit kormány minden országot levesz a vörös listáról

járvány
2021 december 15., 05:22

A brit kormány szerdától leveszi az összes országot a koronavírus szempontjából legkockázatosabbnak ítélt országok és területek vörös beutazási listájáról. A döntés kedd esti bejelentése után nem sokkal a kormány közölte azt is, hogy mindenki, aki ezekből az országokból érkezett Angliába, elhagyhatja az őrzött karanténszállodákat, amelyekben az eddigi szabályozás szerint tíz napot kellett volna eltölteniük.

A kormányzó brit Konzervatív Párt frakciójának hosszú ideje nem tapasztalt méretű lázadása közepette hagyta jóvá kedd este a londoni alsóház az omikron koronavírus-változat terjedésének megfékezését célzó kormányzati intézkedéseket. A legnagyobb ellenállásba az az előírás ütközött, amely alapján szerdától oltási igazolást vagy negatív koronavírus-tesztet kell felmutatni a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyekre és a tömegrendezvényekre.Az intézkedés csak az új előírást támogató legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt voksaival ment át, mivel 99 konzervatív párti képviselő a kormány ellen szavazott, és a konzervatívoknak ennél kisebb többségük van az alsóházban. Szintén jelentős kormánypárti ellenállás mellett, 63 tory képviselő ellenszavazatával fogadta el a ház azt az előírást, amelynek alapján jövő tavaszig a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) minden olyan dolgozóját kötelezően be kell oltani a koronavírus ellen, aki közvetlenül érintkezik páciensekkel.

A kedd esti szavazást megelőző hatórás vitában a kormánnyal szembeforduló konzervatív képviselők közül többen is azt mondták, hogy az oltási igazolások kötelezővé tétele az emberi szabadságjogok elleni támadás, ráadásul alkalmatlan a rendkívül fertőző omikron koronavírus-változat terjedésének megakadályozására. Ez volt az eddigi legnagyobb lázadás a kormánypárti frakcióban azóta, hogy Boris Johnson miniszterelnök a 2019-es választási győzelem után, 80 fős alsóházi többséggel a háta mögött hivatalba lépett.

Kedden még tizenegy afrikai ország volt a vörös listán. Ezeket az országokat alig két héttel ezelőtt, az omikron-variáns miatt minősítették vörös kategóriásnak. Sajid Javid brit egészségügyi miniszter azonban az omikron terjedésének megfékezésére hozott kormányzati intézkedések keddi alsóházi vitájában bejelentette, hogy szerdán brit idő szerint hajnali 4 órától az összes ország lekerül a vörös listáról. Nagy-Britanniában már a helyi közösségeken belül terjed az omikron variáns, vagyis a beutazási korlátozásokkal már nem oldanák meg a helyzetet.

A vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhattak be Angliába, de érkezésük után nekik is a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében tíz napra karanténba kellett vonulniuk. A szállodai karantén fejenkénti költsége felnőttek esetében 2285 font (csaknem egymillió forint) volt, és ezt az utasoknak kellett fizetniük. A szállodákban biztonsági személyzet ügyelt arra, hogy senki ne távozhasson elkülönítésének lejárta előtt.

Kedd este jelentették be, hogy a jelenleg még karanténhotelekben tartózkodók elkülönítési idejük lejárta előtt távozhatnak a szállodákból, és ezentúl ugyanazok a járványügyi előírások vonatkoznak rájuk is, mint azokra, akik nem vörös listás országokból érkeztek Angliába. Sajid Javid kedd este egyenes utalást tett arra, hogy akik befizették a karanténszálloda költségeit, visszakaphatják pénzüket.

Az Angliába utazóknak az indulás előtt legfeljebb 48 órával koronavírus-tesztet kell elvégeztetniük. Ez lehet gyorsteszt (lateral flow test) vagy laboratóriumban kiértékelt PCR-teszt, de mindkét teszttípus elvégzéséről és eredményéről az utazóknak igazolást kell bemutatniuk. Az angliai érkezés utáni 48 órában is kötelező egy PCR-teszt elvégzése, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.